ram air podczas jazdy – ktoś mierzył MAF/MAP różnice

ktoś z was realnie mierzył różnice na MAF/MAP przy wlocie ram air podczas jazdy, np. 50/100/140 km/h, seryjny dolot vs rura do grilla, ciekawi mnie czy to coś daje

108 polubień

Robiłem logi na V70, MAF +3–5 g/s przy 120 km/h, MAP bez szału.

1 polubienie

dzięki @volvo850, jaki dolot i gdzie wlot, grill czy lampa, i czy IAT spadało zauważalnie przy tych prędkościach

11 polubień

Mam porównanie z testu na A4 B8 2.0T: 4 bieg, 2500–5000 rpm, WOT, seryjny dolot vs kanał 80 mm z grilla, logi OBD MAF/MAP/IAT, różnica MAF średnio +6 g/s przy 100 km/h i +9 g/s przy 140, MAP na WOT +0.7 kPa, IAT -6°C po 30 s, powyżej 160 zyski maleją przez spadek sprawności turbiny

13 polubień

U mnie B5 1.8T z rurą do halogena, na 3 biegu przy 120 MAF skoczył o ~4 g/s, IAT trzymało bliżej otoczenia.

5 polubień

W dieslu 1.9 TDI lepiej widać IAT niż MAP, bo MAP trzyma target przez N75, ale IAT -5 do -8°C przy 100–140 i powtarzalnie niższy dymek, i spalanie chwilowe na tempomacie minimalnie niższe.

21 polubień

ram air działa ale cudów nie ma

30 polubień

Mierz na stałym biegu i obrotach, bo ECU wyrówna moment i zgubi efekt, najlepiej 4 bieg i pod górkę.

23 polubienia

Testowałem logi w Bravo T-Jet, wlot spod tablicy, MAF +4 g/s przy 130, IAT -4°C, różnica czuć przy upale.

26 polubień

Żeby było rzetelnie, zrób pary przejazdów ABAB na tej samej trasie i pogodzie, loguj też prędkość, ciśnienie zewnętrzne i korekty paliwa, potem średnia i odchylenie, dopiero widać trend, IAT i EGT jeśli masz.

27 polubień

W corsie C 1.2 NA ram air nic nie dał, MAF praktycznie identyczny.

5 polubień

Pamiętaj o oporach filtra i skrzynki, jak seryjny box dławi to ram air przez wąski wlot nie pomoże, najlepszy efekt miałem po powiększeniu wkładu i wycięciu zwężki i uszczelnieniu rury do grilla taśmą aluminiową.

35 polubień

Z moich logów 1.6 THP na 5 biegu: ram air z lewej kratki dawał +5 g/s i IAT -3°C, przy deszczu gorzej przez mokry filtr.

19 polubień

u mnie nic nie czuć może źle to zrobiłem

13 polubień

Najprościej porównać spadek podciśnienia przed przepustnicą, jeśli masz czujnik, w dynamicznych warunkach ram air potrafi zmniejszyć stratę o kilkaset Pa, co łagodzi reakcję.

15 polubień

W turbo ważniejsza jest stabilna IAT między kolejnymi butowaniami, zrobiłem 5 sprintów 80–160, bez ram air IAT rosło do 55°C, z kanałem zderzakowym max 44°C i mniejsze cofki zapłonu, na tym samym paliwie i mapie.

34 polubienia

Focus ST, dolot Mountune + rura do grilla, logi pokazały +7 g/s MAF przy 140 i wyraźnie niższe IAT, na hamowni różnic brak.

36 polubień

uważaj na wodę, przy ulewie filtr wypije jak smok

36 polubień

Potwierdzam wyniki @turboartur, w GTI PP MAF +8 g/s przy 140, ale dopiero po uszczelnieniu puszki i wymianie na filtr o większej przepuszczalności.

2 polubienia

ok, zrobię logi jak pisze @turboartur i @krzysztof1986, 4 bieg, WOT, kilka przejazdów ABAB, zobaczę MAF/MAP/IAT i dam znać co wyszło

17 polubień