ram air podczas jazdy – ktoś mierzył MAF/MAP różnice

Jeśli masz MAP po przepustnicy, na częściowym gazie ram air podniesie trochę ciśnienie przed przepustnicą i przepustnica będzie mniej zamknięta dla tej samej mocy, to poprawia sprawność pompy mechanicznej silnika.

7 polubień

Zrobiłem pomiary w 1.9 JTD, temp 20°C, wlot dolny 76 mm, na 4 biegu 2000–3500 rpm: MAP na WOT +0.6 kPa, MAF +5 g/s przy 140, IAT -5°C, powtarzalność dobra.

32 polubienia

ja wolę gaźnik i spokój hehe

4 polubienia

Ważne żeby wlot nie był tuż za chłodnicą, bo wtedy zamiast ram air masz hot air, sprawdź placement kamerą termowizyjną albo chociaż termometrem.

32 polubienia

W NA 1.4 punktowy zysk jest przy prędkościach autostradowych, ale na mieście lepiej zrobić porządny cold air i ekran od kolektora, ram pomaga dopiero jak powietrze naprawdę ciśnie.

26 polubień

Miałem przypadek że seryjny MAF się nasycał po modyfikacji dolotu i pokazywał mniejsze różnice, po wymianie na szerszy housing logi nagle +10 g/s przy 150 i lepsza powtarzalność.

19 polubień

Nie baw się w stożek w komorze, tylko kanał zderzak i dobrze uszczelnić, potem porównuj logi.

5 polubień

dzięki wszystkim, zrobię testy w weekend i dam update, @volvo850 @turboartur macie PW

11 polubień