Zastanawiam się nad fotelem półskórzanym w kompacie, bo latem skóra parzy, a materiał szybko się brudzi; to dobry kompromis na upały, czy brać pełną tkaninę?
Mam półskóry w Golfie, boki skóra, środek materiał, w upał da się wysiedzieć dużo lepiej niż na pełnej skórze, ale dalej grzeje.
@grzegorz1984 dzięki, a z potliwością jak, plecy mokre czy ok, auto stoi na słońcu pod blokiem, zastanawiam się też nad alcantarą ale boję się plam.
półskóra spoko jak środek jest z grubszej tkaniny, nie z weluru, mniej się klei do pleców i łatwiej to wysuszyć jak przewietrzysz kabinę latem
Jeżdżę W201 z półskórą i w 35°C nie jest źle, klucz to jasny kolor i perforacja na środku, czarna gładka nagrzeje się szybciej i będzie męczyć plecy
W Octavii miałem półskóry, różnica wobec pełnej skóry duża, ale najlepiej działał zwykły materiał plus roleta szyb, bez tego każdy fotel piecze.
Nie kupuj marketingu, półskóra to często skaj na bokach i sztuczna alcantara, w słońcu parzy prawie tak samo, różnicę robi tylko wentylacja albo jasne wnętrze i osłona szyby.
Jak parzy to zanim wsiądziesz otwórz drzwi na minutę, ustaw nawiew na nogi i plecy, półskóra plus to trik robi robotę na start.
u mnie półskóra ok, byle nie czarna bo patelnia
Bierz półskóry jeśli masz dzieci, łatwiej zetrzeć sok z boków niż z materiału, a środek materiałowy oddycha, w upał w długiej trasie mniej męczy niż skóra.
Zrobiłem Chorwację na półskórze w Mustangu, rano git, popołudniu gorzej, ręcznik na oparcie pomagał, ale i tak wolę to niż śliską pełną skórę serio
Robiłem szybki test u klientów: trzy auta stały 40 min w słońcu, mierzyłem pirometrem temperaturę siedziska; pełna czarna skóra miała 63°C, półskóra czarna z perforacją 56°C, materiał ciemny 49°C, jasna półskóra 51°C, różnice czuć od razu. Najbardziej grzeją boki ze sztucznej skóry, środek materiałowy oddycha i szybciej stygnie. Szukaj perforacji, jaśniejszej tapicerki i jeśli się da, nawiew na fotele lub wentylacji, to realnie działa.
@janusz_mechanik dzięki za liczby, czyli jasna półskóra najlepiej, a jak z alcantarą latem i potem, łatwo to czyścić, czy lepiej zwykły materiał bez udziwnień?
Alcantara super w trzymaniu i nie parzy, ale łapie brud i pot szybciej, odkurzacz piorący raz na jakiś czas obowiązkowo, inaczej robią się plamy i zapach.
półskóra półprawda, najtańsze zestawy to skaj na bokach, jak auto stoi cały dzień, i tak poparzysz uda, weź pokrowiec na lato serio
W C3 mam full materiał, latem przyjemniej niż półskóra w 308 brata, ale czyszczenie to dramat po dzieciach i psie.
Kupiłem półskóry tylko dla wyglądu, w realu różnica w upałach mniejsza niż myślałem, rolety boczne i daszek na szybę robią robotę bardziej niż tapicerka.
Jeśli już półskóra to koniecznie perforowana na środku, bez dziurek klei się do pleców, sprawdź też czy gąbka nie jest zbyt twarda potem.
Ja bym brał skórę bo premium wygląda, a latem przecież klima chłodzi, trochę się spocisz ale to nic wielkieo, serio spoko.
Z ciekawości mierzyłem IR po 30 min postoju, tkanina szara 44°C, półskóra czarna 54°C, wywietrzenie drzwiami 30 sekund zbija 6–8 stopni, warto zrobić zanim odpalisz klimę.