BT 5.0 vs 5.3 – różnice w zasięgu i stabilności

Siema, ktoś realnie porównywał BT 5.0 vs 5.3 pod kątem zasięgu i stabilności w aucie? W garażu podziemnym mam czasem rwania A2DP, telefon Pixel 7, radio Kenwood 5.0. Czy 5.3 coś poprawi, czy to tylko marketing?

285 polubień

Jeśli mówimy o muzyce w aucie, to zwykle leci po BT Classic (A2DP), a nie BLE, więc sama wersja 5.3 nie daje większego zasięgu niż 5.0; klucz to antena w radiu, moc nadajnika i zakłócenia. Zrobiłem testy: ten sam telefon, dwa radia, garaż, mierzone RSSI apką nRF Connect na donglu, od 1 do 15 m. Różnice między 5.0 a 5.3 w klasyku praktycznie zerowe, większe znaczenie ma ekranowanie i lokalizacja telefonu. Tip: wyłącz 2.4 GHz Wi‑Fi w telefonie, ustaw krótszy interwał połączenia, i trzymaj telefon wyżej od tunelu środkowego.

55 polubień

Dzięki @mechanikadam, Wi‑Fi 2.4 było włączone, wyłączę i sprawdzę, telefon zwykle leży w podłokietniku, więc przerzucę do uchwytu przy szybie, dam znać czy rwania znikną.

39 polubień

u mnie 5.0 w octavii gra stabilnie, problem robi tunel i wi fi

80 polubień

Miałem Mi 9 z BT 5.0 i teraz S23 z 5.3; w domu różnicy w zasięgu na głośniku nie widzę, w aucie też, ale 5.3 szybciej zestawia połączenie po zapłonie.

67 polubień

Robiłem pomiary na stanowisku: BR/EDR klasa 2, antena w jednostce 0 dBi, Samsung S22 (5.3) vs stary Huawei (5.0). RSSI przy 5 m: −60 dBm vs −61 dBm, przy 15 m: −75 dBm vs −76 dBm, brak istotnej różnicy. Za to po włączeniu LE Coded na OBD BLE zasięg skoczył, ale to nie dotyczy A2DP. Najwięcej daje ustawienie telefonu z dala od karoserii i wyłączenie 2.4 GHz Wi‑Fi.

26 polubień

Potwierdzam to co piszecie, @rajdowyarek, po przeniesieniu telefonu na szybę i wyłączeniu 2.4 Wi‑Fi nie pocięło w tym samym miejscu w garażu, wersja BT faktycznie bez znaczenia.

62 polubienia

mam chińskie radio 5.0 i gra git, 5.3 to bajer

58 polubień

Jak masz rwania to rozważ adapter z AUX na BT, często mają lepszą antenę niż radio, wersja 5.x bez różnicy, sprawdź też czy ładowarka nie sieje.

24 polubienia

Po co kombinować z adapterami, jak radio jest OK, problem to otoczenie i umiejscowienie telefonu, wersja 5.3 cudów nie zrobi.

61 polubień

U mnie winny był wideorejestrator z Wi‑Fi 2.4 GHz; po odpięciu zrywanie znikło, BT 5.0 i 5.3 zachowują się identycznie.

53 polubienia

Spróbuj w Androidzie wyłączyć HD Audio dla radia (Ustawienia > Bluetooth > zębatka przy urządzeniu), czasem A2DP na SBC działa stabilniej niż AAC przy słabym sygnale.

74 polubienia

Pixel 7 (5.3) + MIB2 w Golfie, zasięg na parkingu otwartym ~40 m zanim się rozłączy, z Redmi Note 8 (5.0) miałem podobnie, więc różnic brak.

38 polubień

u brata 5.3 w oneplusie i tak rwało w tunelu

57 polubień

Sprawdź kabel USB i ładowarkę, tanie potrafią siać jak szalone, przerwały mi BT w trasie przy ładowaniu, po zmianie na markową spokój.

64 polubienia

LE Audio i lepsza obsługa wielu strumieni pojawiły się w 5.2, ale większość aut i tak jedzie na klasycznym A2DP; 5.3 dodał głównie drobne usprawnienia, nie więcej metrów.

64 polubienia

Sprawdź aktualizację firmware radia, w Kenwoodach często poprawiają BT; po update mój KMM-BT306 już nie gubi połączenia przy wjeździe do garażu.

54 polubienia

5.3 to bardziej optymalizacje energii, żadnego magicznego dopalacza na zasięg nie ma, w realu liczy się antena i zakłócenia.

81 polubień

Dla ciekawości mierzyłem BLE z ELM327 w garażu: na LE Coded S=8 stabilnie 25 m, na 1M tylko 10–12 m; ale audio w aucie tego nie używa, więc nie ma co mieszać wersji.

76 polubień

jak radio słabe, żadna wersja nie pomoże

48 polubień