zapas ciepła z pompy vs grzałki, kiedy która opcja jest lepsza

Cześć, w EV z pompą ciepła lepiej robić zapas ciepła z ładowarki czy włączyć od razu grzałki podczas jazdy? Jeżdżę krótkie odcinki po mieście, zimą -5 do -10, zależy mi na zasięgu i szybkiej szybie

284 polubienia

Najtaniej nagrzać auto na kablu, pompa wtedy robi robotę, później trzyma ciepło. Przy -10 i mniej używam grzałek do szyby i foteli, kabinę tylko lekko dogrzewam

34 polubienia

@michal1982 dzięki, a jak długo trzyma to ciepło w korkach przy -5?

48 polubień

Zrób prosty test w weekend: nagrzej auto na kablu do 21°C, odmróź szybę, potem 10 min spokojnej jazdy z nawiewem 2 i bez obiegu wewnętrznego, spisz średnie kW z ekranu. U mnie przy -5 pompa trzyma 1.5–2.2 kW, przy -15 zaczyna częściej dobijać grzałką do 3–5 kW. Szyby odparują szybciej na grzałce, zasięg lepszy na pompie

20 polubień

u mnie poniżej -10 i tak grzałka, pompa słaba

38 polubień

Pompa ma sens przy trasach 15+ min, na krótkich odcinkach więcej łyka prądu na rozruch i odmrażanie niż daje zysku

24 polubienia

Ustaw w apce zaplanowane ogrzewanie 15 min przed wyjazdem, najlepiej gdy auto jest jeszcze na kablu. W trasie trzymaj 20–21°C, tryb eco, podgrzewane siedzenie i kierownica, mniej dmuchawy. Poniżej -12 lepiej krótko włączyć grzałkę na szybę

56 polubień

to jak z klimą w mondeo, raz działa raz nie

61 polubień

Sprawdziłem dziś: 12 km, -6°C, start z kabla, kabina 21°C. Pobór średni 1.9 kW z pompą, bez preheatu skoczyło do 3.8 kW i szyba dłużej parowała

31 polubień

Zamknij nawiew na nogi, więcej na szybę, recyrkulacja tylko chwilę bo potem paruje, osłoń wlot powietrza zimą

74 polubienia

@robert1992 fajny test, spróbuję jutro tak samo. @michal1982 u mnie korki po 20 min, zobaczę ile kW pokazuje i czy szyba szybciej zejdzie na grzałce

45 polubień