siema, planuję wrzucić wzmacniacz do auta, zastanawiam się czy lepiej pod siedzeniem czy do bagażnika, jak z chłodzeniem i miejscem w codziennym jeżdżeniu, kombi, dzieciaki, czasem wożę wózek i graty
Do bagażnika dajesz spokój z kopaniem i rozlewanym sokiem, dłuższe kable ale lepszy przewiew, pod siedzeniem grzeje i kurz się zbiera
dzięki @andrzej2003, kombi ma niezłą wentylację bagażnika, ale boję się kabli przez cały auto, pod fotelem nie będę grzać nóg, trzeba wiatraczki czy tylko dystanse
pod siedzeniem wygodnie, serwis szybko, ale jak ktoś usiądzie z tyłu i zaleje colą to pogrzeb, bagażnik bezpieczniej
Testowałem oba montaże w upałach 35°C, 4-kanał 75W RMS, czujnik temperatury przy radiatorze i pirometr, pod siedzeniem na dystansach 10 mm i kratce z tyłu siedziska miał 62–68°C po 30 min, w bagażniku przy lewym nadkolu 55–60°C, różnica niewielka gdy jest przepływ powietrza, klucz to masa poniżej 50 cm i kable zasilania 25–35 mm2, bezpiecznik przy aku, unikaj zwijania przewodów i daj szczeliny dookoła
Jak mało miejsca w bagażniku to płyta na oparciu i wzmak na pion, chłodniej niż pod fotelem
u mnie pod siedzeniem spoko, tylko odkurzam częściej bo kurz leci, nie jest to problem serio
Daj dystanse gumowe 1 cm, obrót radiatora kanałami w kierunku nóg i wytnij małą kratkę w plastikach tunelu, wtedy się nie gotuje
Bagażnik i tyle, pod siedzeniem to proszenie się o kłopoty
Jak wzmak klasy D i nie katujesz ciągle suba to pod fotelem żyje, ale kable zasilania puść jedną stroną auta, sygnałówki drugą, będzie ciszej
Zrób prosty test: włącz muzykę z ciągłym basem -10 dB, ustaw 80% głośności, temp na dworze 25–30°C, po 20 min dotknij radiator IR-termometrem, jeśli widzisz >70°C przenieś do bagażnika, przewody 35 mm2 do 1 kW i wentyl ac 40 mm pomagają
jak boisz się dzieci i coli to zabuduj w skrzynce
Uważaj na przegrzewanie i clip, pod siedzeniem szybciej się zakurzy i włączą zabezpieczenia, bagażnik lepsze tło ciszy przy długich trasach
ja bym brał bagażnik bo tak mam i git
W sedanie zostawiam bagażnik, w hatchu można pod siedzeniem pasażera bo mniej grzeje od tunelu, tylko nie przykrywaj kocem, daj kratki i porządną masę
Jak robisz suba w bagażniku to trzymaj wzmak obok
Pod siedzeniem fajnie do 4 kanałów na przód, ale przy subie już potrafi zagotować, lepiej mocniejsze tam gdzie Metal się nie kompresuje
Ja daję gumowe nóżki i podkładkę alu, przewiew robi robotę
nie pompuj kabli pod dywanem jak spaghetti bo się grzeje i potem piszecie że lipa była u elektryka, serio
Jeśli już pod fotelem to zrób kanał z tworzywa od tylnej kratki do żeber wzmacniacza, jak tunel powietrzny, nie podpinaj pod HVAC tylko pasywny przepływ