Chcę wymienić tweetery w aucie bez cięcia kabli i tapicerki, kiedy to jest plug&play, na co patrzeć żeby nie narobić szkód, golf VI
Jak masz te same wtyczki i średnicę gwizdka, to wejdzie PnP, sprawdź też ohmy na starym, większość VAG 4Ω, moc cię nie obchodzi
Dzięki @golfik91, czyli jak tweeter ma 4 ohmy i pasuje na klips, to po prostu przekładam i gra, żadnych zwrotnic nie dokładam?
Plug&play jest wtedy, gdy: 1) pasuje mechanicznie (średnica 25/28 mm, zaczepy), 2) ma tę samą impedancję nominalną co fabryka, zwykle 4 Ω (miernik pokaże ok. 3,2–3,8 Ω DC), 3) wtyczka jest identyczna albo używasz adaptera, 4) filtr jest w tym samym miejscu co w OEM; w wielu autach tweeter ma w sobie kondensator w szeregu, więc nowy musi mieć własny kondensator lub przełożyć stary, nie dokładaj osobnej zwrotnicy od zestawu bo zdublujesz filtr, Szybkie testy: sprawdź polaryzację bateryjką 1,5V tylko krótkie dotknięcie, plus ma wychylać kopułkę, sprawdź też czułość (dB) by nie była +10 dB wyższa niż woofer
u mnie w Stilo weszły Hertz bez cięcia, wtyczka pasowała, tylko pierścień dorobiłem
Sprawdziłem miernikiem, stary ma 3,3Ω na zimno, więc 4Ω, w kostce jest kondensator? @v8roman masz na myśli taki mały w szeregu w tweeterze?
Jeśli jest kondensator na tweeterze, to nowy bez zwrotnicy, bo podwójne filtrowanie utnie pasmo; sprawdź też polaryzację, plus na plus
nie kombinuj tyle, jak grało fabryczne to daj lepszy tweet i słuchaj, audio to nie fizyka kwantowa
Zrób test impulsowy z telefonu 2kHz–10kHz sweep na minimum głośności, jak syczy albo cicho, odwróciłeś polaryzację lub filtr dubluje się
Plug&play masz gdy: wtyczka ta sama, impedancja zgodna, średnica i uchwyt pasują, OEM ma filtr w tweeterze albo nowy ma kondensator