Siema, w Passacie B5 przy basie 60–80 Hz drzwi zaczynają brzęczeć i czuć wibracje głośników, szczególnie prawa strona; co mogę zrobić żeby to ograniczyć, ustawienia radia, wygłuszenie, jakieś podkładki, a może coś luźnego w tapicerce?
Najpierw wyłącz loudness/bass boost, sprawdź śrubki maskownicy i kołki tapicerki, dołóż piankę pod trójkątem lusterka.
dzięki @krzysztof2001, loudness off pomogło trochę, śrubki dokręcone, ale nadal przy ~70 Hz coś brzęczy w okolicy kieszeni drzwi, co dalej sprawdzić?
Zrób test: apka generator tonów, puść sinus 60–90 Hz i przesuwaj powoli; palcem dociskaj elementy drzwi, szukaj gdzie ucicha; typowo pomaga: mata butyl 2–3 mm na blachę, CCF 6 mm pod plastik, uszczelka gumowa pod głośnik, HPF na froncie 80 Hz 12 dB/okt, sub niżej.
jak radio kręcisz na 30/40 to i tak zajecha bas, ustaw gain sensownie i nie katuj, wiem bo przerabiałem w golfie
Sprawdź mocowanie głośnika: fabryczny plastik lubi drżeć, daj dystans MDF 18 mm uszczelniony taśmą butylową, dociągnij równomiernie śruby, na styku tapicerki z blachą pasek pianki 10 mm, często brzęczy też linka klamki i wiązka – opaska + filc.
Po HPF 80 Hz i lekkim docisku kieszeni jest lepiej, ale trójkąt lusterka dalej rezonuje przy 65–75 Hz; jaką matę kupić na drzwi, 2 mm wystarczy czy iść w 3 mm, nie chcę przesadzić wagą.
Trójkąt: zdejmij, pod klip daj kawałek pianki 3–5 mm, u mnie pomogło też podklejenie lusterka od wewnątrz taśmą filcową, sprawdź czy nie lata kostka od sterowania.
nie kombinuj, daj suba w bagażnik i odetnij drzwi wyżej
Zrób porównanie drzwi otwarte/zamknięte przy 70 Hz; jeśli z zamkniętymi gorzej, to kopuła powietrza wzbudza poszycie – daj 2,5 mm butyl na zewnętrzną blachę przy głośniku, na panel 10 mm pianki, uszczelnij folię paroizolacyjną taśmą butylową, efekt jest duży.