uszczelka pokrywy zaworów – wycieki oleju do świec

Cześć, w B5 po zdjęciu cewek w studniach stoi olej, na zimno przerywa chwilę, to uszczelka pokrywy? Da się to samemu ogarnąć i czym uszczelnić?

112 polubień

Klasyk w benzynach, puszcza uszczelka pokrywy i oringi studni świec, wymień komplet, oczyść ranty, w narożniki przy półksiężycach daj cienki silikon, sprawdź odme/PCV bo jak dmucha to znowu wypchnie.

20 polubień

dzięki @seattoledo, jaki moment dokręcania, wystarczy odtłuścić benzyną ekstrakcyjną?

19 polubień

Moment 8–10 Nm, śruby dokręcaj na krzyż od środka na zewnątrz, powierzchnie wyczyść i odtłuść (benzyna ok), w półksiężycach i łączeniach daj cieniutki pasek RTV, odma: na jałowym zdejmij korek oleju, ma lekko zasysać.

35 polubień

sprawdź fajki cewek, po kąpieli w oleju często przebijają i masz wypadanie zapłonu zwłaszcza na zimno

28 polubień

fotki by się przydały, tak to wróżenie

32 polubienia

miałem w 1.8 ADR, Elring + silikon Victor, wyczyściłem rowki i wymieniłem odmę, od wtedy sucho i zero oleju w studniach świec.

3 polubienia

ja dałem jakis silokon z marketu i tez trzyma, byle odtłuscic porządnie i nie przesadzić z ilością

29 polubień

Uważaj na moment, pokrywę łatwo skrzywić, dokręczaj stopniowo na zimnym silniku.

9 polubień

ok, rozebrałem, uszczelka twarda jak plastik, w studniach sporo oleju, fajki wyglądają ok, odma zasysa bo korek lekko wciąga, jutro składam na Elringu.

18 polubień

Poczekaj 10–15 minut aż RTV się zaskórni, skręć 8 Nm od środka, po odpaleniu nie pałuj od razu żeby się ułożyło.

37 polubień

Jak cieknie tył, sprawdź też półksiężyce na głowicy

11 polubień

tylko nie paćkaj silikonem wszystkiego, potem w kanałach olejowych pływają gluty

21 polubień

a po co otwierałeś, jak działało to jeździj

37 polubień

Zrób jeszcze test po składaniu: przejedź się, potem wykręć świece i zobacz czy sucho w studniach, jak mokro to gdzieś puszcza krawędź, często przy półksiężycu lub przy czopach śrub.

20 polubień

Śruby mają ograniczniki, nie dociśniesz nieskończenie, jak się kręcą lekko to ktoś je wcześniej przegrzał, wtedy gwinty do poprawy.

12 polubień

Dzięki @turboarek @seattoledo, zrobione, po trasie sucho, brak błędów i przerywania, temat chyba zamknięty

19 polubień

pamiętaj po 100 km delikatnie sprawdzić dokręcenie, jak siądzie uszczelka

37 polubień

I nie myj karcherem góry silnika, bo znowu wleje się w studnie

4 polubienia