regeneracja alternatora zamiast wymiany, kiedy warto

Siema, pytanie do bardziej ogarnietych, opłaca się regeneracja alternatora zamiast wymiany na nowy, kiedy to ma sens, a kiedy lepiej nie ryzykować? Objawy: lekki pisk na zimno, czasem miga aku, przebieg 270k, diesel

107 polubień

Regeneracja ma sens gdy padły szczotki, regulator, łożyska lub diody, a rdzeń i uzwojenia całe; koszt zwykle 200–500 zł, nowy kiepskiej jakości bywa gorszy

12 polubień

Dzięki @henryk1983, dziś zmierzyłem na klemach 12.3V przed odpaleniem i 13.2V na wolnych, po włączeniu świateł i klimy spada do 12.9, to już kwalifikuje do regeneracji?

14 polubień

Na postoju zdrowy akumulator ma ~12.6V, po odpaleniu alternator powinien trzymać 14.0–14.6V; 13.2 to za mało. Zrób prosty test obciążenia: światła, dmuchawa na max, ogrzewanie szyby, miernik na klemach, jeśli spada poniżej 13.5 i pływa, masz zużyte szczotki lub regulator. Posłuchaj też łożysk śrubokrętem przy uchu. Jeśli pierścienie nie są zjechane i stojan nie przypalony, regeneracja ma sens i jest tańsza niż nowy zamiennik

28 polubień

U mnie w S60 regeneracja wyszła 380 zł, wymienili łożyska, szczotkotrzymacz z regulatorem i przelutowali mostek, ładowanie wróciło do 14.4V, rok jeżdżę bez niespodzianek

21 polubień

moim zdaniem to tylko pasek piszczy, po co grzebać

20 polubień

sprawdzałem pasek i napinacz, spryskane i cisza tylko chwilę, jak miernik pokazuje 13.2–13.0 przy obciążeniu to chyba nie sam pasek @bartek1991

23 polubienia

Weź sprawdź spadek napięcia między altkiem a plusem aku, czarna sonda na obudowę, czerwona na B+, potem na klemę, różnica powinna być minimalna, jak duża to przewód albo śniedź

6 polubień

Jak masz przebieg 270k to łożyska pewnie już szumią, wymiana przy regeneracji to groszowa sprawa, a nowy no-name często głośniejszy niż stary po ogarnięciu

23 polubienia

nie kombinuj jak koń pod górę, podjedź do elektryka od rozruszników, 15 minut i powie co bolało

4 polubienia

ja mam odwrotnie, rozrusznik padł a alternator ok, ale też lepiej regeneracja niż chinol nowy

5 polubień

Sprawdź też prąd upływu, bo jak aku ciągle niedoładowany to potem każdy alternator wygląda na słaby, multimetr w szereg i patrzysz czy nie ciągnie ponad 0.05A na postoju

1 polubienie

W benzynie 1.8 robiłem, wymiana regulatora i szczotek 120 zł części, robota godzina, ładowanie z 13.3 skoczyło na 14.2, warto było

5 polubień

Jak diody puszczą to często żarzy się kontrolka na wolnych i radio szumi, to też ogarniają przy regeneracji, nie trzeba nowego

23 polubienia

u mnie panewka alternatora poszła, łożysko się rozsypało i było wycie, po regen bez problemu rok, koszt 300

5 polubień

Zwróć uwagę na producenta podzespołów, bierz regulator np. Valeo albo Bosch, unikaj najtańszych, bo wrócisz tu znowu

32 polubienia

Jeśli masz alternator chłodzony powietrzem, regularnie przedmuchaj, kurz i olej robią swoje, szczotki szybciej się kończą

35 polubień

13.2V to za mało, przy włączonych odbiornikach powinno trzymać okolice 14V, inaczej akumulator nie doładuje się w mieście

11 polubień

ja bym zaczął od pomiaru masy silnika, przewód masowy potrafi dać cyrki, wtedy wygląda jakby alternator słaby, a to tylko spadek

5 polubień

Regenerować warto gdy obudowa cała i nie ma luzu osiowego wirnika, jak łapie o stojan to szkoda grosza

19 polubień