Siema, pytanie do bardziej ogarnietych, opłaca się regeneracja alternatora zamiast wymiany na nowy, kiedy to ma sens, a kiedy lepiej nie ryzykować? Objawy: lekki pisk na zimno, czasem miga aku, przebieg 270k, diesel
Regeneracja ma sens gdy padły szczotki, regulator, łożyska lub diody, a rdzeń i uzwojenia całe; koszt zwykle 200–500 zł, nowy kiepskiej jakości bywa gorszy
Dzięki @henryk1983, dziś zmierzyłem na klemach 12.3V przed odpaleniem i 13.2V na wolnych, po włączeniu świateł i klimy spada do 12.9, to już kwalifikuje do regeneracji?
Na postoju zdrowy akumulator ma ~12.6V, po odpaleniu alternator powinien trzymać 14.0–14.6V; 13.2 to za mało. Zrób prosty test obciążenia: światła, dmuchawa na max, ogrzewanie szyby, miernik na klemach, jeśli spada poniżej 13.5 i pływa, masz zużyte szczotki lub regulator. Posłuchaj też łożysk śrubokrętem przy uchu. Jeśli pierścienie nie są zjechane i stojan nie przypalony, regeneracja ma sens i jest tańsza niż nowy zamiennik
U mnie w S60 regeneracja wyszła 380 zł, wymienili łożyska, szczotkotrzymacz z regulatorem i przelutowali mostek, ładowanie wróciło do 14.4V, rok jeżdżę bez niespodzianek
moim zdaniem to tylko pasek piszczy, po co grzebać
sprawdzałem pasek i napinacz, spryskane i cisza tylko chwilę, jak miernik pokazuje 13.2–13.0 przy obciążeniu to chyba nie sam pasek @bartek1991
Weź sprawdź spadek napięcia między altkiem a plusem aku, czarna sonda na obudowę, czerwona na B+, potem na klemę, różnica powinna być minimalna, jak duża to przewód albo śniedź
Jak masz przebieg 270k to łożyska pewnie już szumią, wymiana przy regeneracji to groszowa sprawa, a nowy no-name często głośniejszy niż stary po ogarnięciu
nie kombinuj jak koń pod górę, podjedź do elektryka od rozruszników, 15 minut i powie co bolało
ja mam odwrotnie, rozrusznik padł a alternator ok, ale też lepiej regeneracja niż chinol nowy
Sprawdź też prąd upływu, bo jak aku ciągle niedoładowany to potem każdy alternator wygląda na słaby, multimetr w szereg i patrzysz czy nie ciągnie ponad 0.05A na postoju
W benzynie 1.8 robiłem, wymiana regulatora i szczotek 120 zł części, robota godzina, ładowanie z 13.3 skoczyło na 14.2, warto było
Jak diody puszczą to często żarzy się kontrolka na wolnych i radio szumi, to też ogarniają przy regeneracji, nie trzeba nowego
u mnie panewka alternatora poszła, łożysko się rozsypało i było wycie, po regen bez problemu rok, koszt 300
Zwróć uwagę na producenta podzespołów, bierz regulator np. Valeo albo Bosch, unikaj najtańszych, bo wrócisz tu znowu
Jeśli masz alternator chłodzony powietrzem, regularnie przedmuchaj, kurz i olej robią swoje, szczotki szybciej się kończą
13.2V to za mało, przy włączonych odbiornikach powinno trzymać okolice 14V, inaczej akumulator nie doładuje się w mieście
ja bym zaczął od pomiaru masy silnika, przewód masowy potrafi dać cyrki, wtedy wygląda jakby alternator słaby, a to tylko spadek
Regenerować warto gdy obudowa cała i nie ma luzu osiowego wirnika, jak łapie o stojan to szkoda grosza