program w dieslu z DPF – dymienie da się okiełznać

cześć, po softcie w 2.0 TDI z DPF przy mocnym depnięciu czasem smuży na czarno, szczególnie z niskich obrotów; da się to ogarnąć programowo bez uśmiercania filtra, czy coś mechanicznego najpierw?

105 polubień

Da się. Tuner powinien ograniczyć dawkę przy niskim doładowaniu, podciągnąć ciśnienie na dole, skorygować limiter dymu po MAF i sprawdzić EGR. Najpierw logi, potem poprawka softu, DPF zostaje.

8 polubień

dzięki @gtigrzesiek, auto to 2.0 TDI CR 140, turbo seryjne. Co dokładnie mam zlogować, przepływkę, doładowanie i dawki, czy jeszcze coś? Nie chcę grzebać w ciemno.

10 polubień

Zrób dynamiczne logi 3 bieg, 1500–4000 rpm: MAF, boost zadany/rzeczywisty, dawka mg/str, ciśnienie na listwie, temp dolotu i EGT jeśli masz. Jak dymi na dole, soft jest zbyt tłusty.

35 polubień

Robię takie CR codziennie. Test: 3 bieg, gaz w podłogę od 1500 rpm; celuj w MAF ~800–900 mg/s przy 2500 rpm, dawka <60 mg/str, rail ~1600–1700 bar. Jeśli dym, podnieś limiter dymu po przepływce i delikatnie przyspiesz początek wtrysku na dole, ale zostaw lambda ~1.2+. Po poprawce sprawdź częstotliwość regeneracji DPF (powinno być 300–500 km, nie 100).

33 polubienia

u mnie pomogło nie deptac poniżej 1800 i mniej dymi bo dpf sie nie zapycha tak szybko

18 polubień

U mnie tuner dopiął temat korektą wstępnego wtrysku i zmniejszeniem momentu na niskich obrotach; zniknęło kopcenie przy starcie, a DPF zaczął wypalać co 400–450 km, wcześniej 150–200.

6 polubień

Jak dymi po programie, to wracaj do wykonawcy, bo mapa jest niedopięta. Dobry stroiciel zrobi to bez ubożenia silnika i bez katowania DPF.

25 polubień

zrobiłem logi jak radził @mariusz1998 i @krzysztof82, wyszło że MAF spadał poniżej zadanych, tuner poprawił smoke limiter po MAF i lekko doładowanie na dole; dymienie praktycznie znikło, regeneracje ~350 km.

29 polubień

Jeśli dalej coś puści chmurkę, sprawdź skalowanie przepływki i szybkość zapięcia VNT; mała korekta sterowania gruszką przyspiesza spool i pomaga dopalić dawkę bez dymu na 1500–2000 rpm.

8 polubień

Pamiętaj też o paliwie i filtrze powietrza; byle co z dystrybutora potrafi przybrudzić DPF. Raz na jakiś czas przegonić auto autostradą i będzie git.

24 polubienia