cześć, po softcie w 2.0 TDI z DPF przy mocnym depnięciu czasem smuży na czarno, szczególnie z niskich obrotów; da się to ogarnąć programowo bez uśmiercania filtra, czy coś mechanicznego najpierw?
Da się. Tuner powinien ograniczyć dawkę przy niskim doładowaniu, podciągnąć ciśnienie na dole, skorygować limiter dymu po MAF i sprawdzić EGR. Najpierw logi, potem poprawka softu, DPF zostaje.
dzięki @gtigrzesiek, auto to 2.0 TDI CR 140, turbo seryjne. Co dokładnie mam zlogować, przepływkę, doładowanie i dawki, czy jeszcze coś? Nie chcę grzebać w ciemno.
Zrób dynamiczne logi 3 bieg, 1500–4000 rpm: MAF, boost zadany/rzeczywisty, dawka mg/str, ciśnienie na listwie, temp dolotu i EGT jeśli masz. Jak dymi na dole, soft jest zbyt tłusty.
Robię takie CR codziennie. Test: 3 bieg, gaz w podłogę od 1500 rpm; celuj w MAF ~800–900 mg/s przy 2500 rpm, dawka <60 mg/str, rail ~1600–1700 bar. Jeśli dym, podnieś limiter dymu po przepływce i delikatnie przyspiesz początek wtrysku na dole, ale zostaw lambda ~1.2+. Po poprawce sprawdź częstotliwość regeneracji DPF (powinno być 300–500 km, nie 100).
u mnie pomogło nie deptac poniżej 1800 i mniej dymi bo dpf sie nie zapycha tak szybko
U mnie tuner dopiął temat korektą wstępnego wtrysku i zmniejszeniem momentu na niskich obrotach; zniknęło kopcenie przy starcie, a DPF zaczął wypalać co 400–450 km, wcześniej 150–200.
Jak dymi po programie, to wracaj do wykonawcy, bo mapa jest niedopięta. Dobry stroiciel zrobi to bez ubożenia silnika i bez katowania DPF.
zrobiłem logi jak radził @mariusz1998 i @krzysztof82, wyszło że MAF spadał poniżej zadanych, tuner poprawił smoke limiter po MAF i lekko doładowanie na dole; dymienie praktycznie znikło, regeneracje ~350 km.
Jeśli dalej coś puści chmurkę, sprawdź skalowanie przepływki i szybkość zapięcia VNT; mała korekta sterowania gruszką przyspiesza spool i pomaga dopalić dawkę bez dymu na 1500–2000 rpm.
Pamiętaj też o paliwie i filtrze powietrza; byle co z dystrybutora potrafi przybrudzić DPF. Raz na jakiś czas przegonić auto autostradą i będzie git.