Dostałem mandat z odcinkowego pomiaru na S7, pierwszy raz to mam, macie może jakiś prosty wzór odwołania i co dołączyć, żeby miało sens w ogóle
Weź wzór wniosku o uchylenie albo sprzeciw, najpierw poproś o wszystkie dowody, zdjęcia, dane z odcinka
Dzięki @leslaw1982, gdzie to dokładnie wysłać i jak to nazwać, bo nie znam procedur
Złóż wniosek o udostępnienie dowodów do CANARD: nagranie z bramek, czasy start stop, numer pasa, zdjęcia tablic, protokół legalizacji i kalibracji odcinka, wykaz znaków B-33 i D-51 z datami, poproś o parametry tolerancji 3 km/h lub 3%, porównaj czas na bilecie z autostrady lub GPS, sprawdź czy nie było zwężenia lub robót, w piśmie wskaż konkret: błędny znak, brak legalizacji, nieczytelna tablica, i na końcu wnoś o umorzenie
po co się szarpać, zapłać i nie zawracaj głowy
Odwołałem się raz, bo brakowało znaku B-33 przed początkiem odcinka, wysłałem zdjęcia z dnia zdarzenia i umorzyli, ale trwało to trzy miesiące
Sprawdź czy odcinek miał stałe ograniczenie czy czasowe, przy czasowym często braki w papierach
te odcinkowe to koszmar, łapią wszystkich co chwilę
Pamiętaj, że wynik to dystans przez czas, a błąd wyliczany jest podobnie jak dla fotoradarów, więc żądaj wskazania niepewności pomiaru, zwykle 3 km/h do 100 km/h albo 3% powyżej, bez tego nie ma pewności przekroczenia
W piśmie daj: dane sprawy, opis sytuacji, żądanie umorzenia, listę załączników, podpis, bez emocji, krótkie zdania, daty, numery pism, idzie to lepiej
Dzięki @mechanikleszek, o te czasy start stop i legalizację właśnie mi chodzi, napiszę do CANARD i wrzucę zdjęcia znaków, dam znać co odpiszą
Zrób też rekonstrukcję przejazdu: nagraj trasę kamerką, pokaż roboty lub korki na początku odcinka, bo jak wjechałeś z rozpędu z poprzedniej drogi, to średnia mogła wyjść zawyżona, mi to pomogło w sądzie
u mnie zdjęcia tablic były nieostre, napisałem i odpuścili po tygodniu serio
Jeśli mandatu nie przyjąłeś, czekasz na wniosek do sądu i składasz wyjaśnienia z dowodami; jak przyjąłeś i zapłaciłeś, zostaje wniosek o uchylenie w 7 dni, art. 101 kpw, adresujesz do sądu rejonowego właściwego
Zrób fotki wszystkich znaków na wjeździe i wyjeździe z odcinka, datowane, najlepiej z aplikacji z GPS, bo często brakuje powtórzenia ograniczenia
Wzór: nagłówek, sygnatura, opis, wnioski dowodowe, żądanie umorzenia, podpis, załączniki, spokojnie i daty