OBD pokazuje 11.8 V w trasie, alternator na wykończeniu

W trasie OBD pokazuje 11.8 V, światła przygasają, kontrolka aku nie zawsze, na postoju podobnie. Czy alternator pada, czy może aku? Co sprawdzić miernikiem?

224 polubienia

Zmierzyć napięcie na klemach multimetrem, silnik 2k rpm, światła on. Powinno być około 14V.

51 polubień

@robert1992 teraz nie mam miernika, OBD waha się 11.8–12.0, na światłach lekko ciemniej. Da się dojechać 50 km do domu czy lepiej szukać lawety?

52 polubienia

11.8 V w jeździe to brak ładowania. Zrób proste testy: 1) na zgaszonym powinno być ok. 12.6 V, 2) na odpalonym 13.8–14.5 V, 3) włącz światła, dmuchawę, ogrzewanie szyby i sprawdź. Zmierz też między alternator B+ a klemę + oraz między blok silnika a klemę -. Spadek powyżej 0.3 V oznacza kable/masę.

55 polubień

u mnie tak było, szczotki padły w regulatorze, po wymianie 14.3 V, nie ryzykuj jazdy nocą

45 polubień

Jeśli kontrolka ładowania nie świeci a napięcia są niskie, zwykle pada regulator lub szczotki. Sprawdź rolkę jednokierunkową alternatora i naciąg paska, ślizganie daje pisk i spadki. Zmierz spadek między blokiem a klemą minus podczas obciążenia, nie powinno być więcej niż 0.2–0.3 V.

41 polubień

Zrobiłem pomiary: zgaszony 12.2 V, odpalony 11.7 V, przy 2k rpm 11.9 V, po włączeniu świateł 11.5 V. Pasek napięty, piszczy chwilę przy klimie. Co dalej @panaudi?

25 polubień

To klasyka, regulator już nie podaje wzbudzenia i masz jazdę na samej baterii. U mnie po wymianie szczotek i regulatora ładnie 14.2 V wróciło.

43 polubienia

może aku padnięty, podmień na chwilę

60 polubień

Jak masz booster to dojedziesz, ale bez ogrzewania i audio. Światła trzymaj na minimum.

58 polubień

Zmierz bezpośrednio na alternatorze: plus na śrubę B+, minus na obudowę. Jeśli tam masz ~11.7 V, alternator nie ładuje – najczęściej regulator/szczotki. Jeśli przy alternatorze 14 V a na akumulatorze ~12, szukaj przerwy w kablu plus lub masie. Pisk sugeruje ślizganie paska/rolki.

56 polubień

Dzięki wszystkim, podjadę jutro do elektryka i zdejmę alternator. Ile realnie kosztuje regulator + szczotki i ewentualnie łożyska, 300–500 zł? Lepiej regenerować czy kupić używkę @artur1977?

15 polubień

W większości aut regulator ze szczotkami 80–200 zł, łożyska 40–80, robocizna 150–300. Rolkę sprzęgłową oceń, jak hałasuje to +150–250. Ja wolę regenerację u sprawdzonego, używki loteria. Bierz porządny regulator, unikałbym najtańszego no-name.

38 polubień

nie jedz dalej bo staniesz i bedzie lipa, wez kabli albo laweta

28 polubień

Update: wymieniony regulator ze szczotkami, pierścienie wyczyszczone, łożyska ok, teraz 14.2–14.3 V, pisk ustał. Dzięki za pomoc @panaudi i @artur1977.

54 polubienia