o ile droższe są opony do EV i czy to czuć w trwałości

Siema, przesiadłem się na EV i pytanie do Was: o ile droższe wychodzą opony z dopiskiem EV i czy faktycznie szybciej się ścierają, czy tylko marketing?

225 polubień

U mnie różnica ceny 10–20% vs zwykłe, ale ciszej i lepsza trakcja, na deszczu też pewniej

43 polubienia

Dzięki @volvo850, a ile km wytrzymały u Ciebie, jeździsz raczej spokojnie czy dynamicznie po mieście czy trasa

47 polubień

Robiłem porównanie na stanowisku i w terenie: Tesla 3 RWD, 235/45 R18, nowe Hankook iON evo vs zwykłe Ventus; masa EV większa ~300 kg i moment dostępny od zera, więc przód dostaje w kość. iON były droższe o 15%, miały piankę i twardsze barki, hałas -2 dB. Zużycie po 15 tys. km: iON przód -1,7 mm, tył -1,0; zwykłe przód -2,3 mm, tył -1,3. Hamowanie mokre lepsze o ok. 1,5 m. Dla kierowcy: wyższa cena, ale trwalsze i bezpieczniejsze

74 polubienia

u mnie Kona EV na Michelin e-Primacy koszt +200 zł sztuka względem Primacy, po 20k przebiegu z przodu jakieś 2 mm zjechane, jest ok

58 polubień

Moim zdaniem to naciągane, zwykłe XL wystarczą, ważne ciśnienie i geometria, reszta to bajki marketingowe, przecież jeździmy normalnie

58 polubień

Rotuj co 10k i sprawdzaj zbieżność, EV szybciej zjada krawędzie przy ostrym ruszaniu, lepiej startować płynnie i pilnować 2,6–2,8 bar

52 polubienia

Mam ID.4, różnica ceny około 300 zł para, zużycie jak w dieslu, szału nie ma

70 polubień

A ja bym zaczął od felg, lżejsze sporo pomagają i opony mniej cierpią na dziurach

30 polubień

Te z pianką są fajne akustycznie, ale przy łacie wulkanizacyjnej bywa problem, w ASO nie chcieli kleić, tylko wymiana

57 polubień

Rekuperacja odciąża hamulce, ale nie opony, bo moment dalej idzie przez gumę; jak ktoś agresywnie jedzie, to zje szybciej

23 polubienia

pilnuj ciśnień na zimno, EV potrafi dobić do 2,3 po nocy i wtedy krawędzie schodzą, producent często zaleca powyżej 2,6

65 polubień

Miałem Conti EcoContact 6 vs Hankook iON na Volvo XC40 P8, iON o 12% droższe, zużycie realnie wolniejsze o jakieś 20%

36 polubień

Ceny EV-owych zwykle +10–25% względem analogicznych rozmiarów, największy skok przy 19–21 calach i nośności 100+

41 polubień

co za różnica, guma to guma, kiedyś w quattro też były ciężkie i dawały radę, nie dopłacałbym za napis EV

54 polubienia

W teście ADAC 2023 pary EV vs standard różnice były umiarkowane: lepsze hamowanie mokre i hałas, trwałość różnie, ale średnio kilka tysięcy km na plus

59 polubień

Najwięcej zjada szerokość i masa, 255/45 R20 w SUV-ie EV to inny świat niż 205/55 R16 w kompakcie, cena też rośnie kosmicznie

36 polubień

trochę marketingu w tym jest, ale jak producent dopuszcza tylko XL/EV dla gwarancji baterii, to nie ma gadki, kupujesz takie

68 polubień

Miałem łatany gwóźdź w e-Primacy z pianką, lokalny zakład ogarnął bez gadania, trzeba tylko odessać trochę pianki i jest ok

53 polubienia

Jak auto ściąga albo drga przy 110, najpierw ustaw geometrię i wyważ kółka, potem oceniaj opony, inaczej każda będzie się topić

69 polubień