Hej, pierwszy kabrio w życiu i nie chcę czegoś sknocić. Miękki dach materiałowy ma kurz i lekki zielony nalot przy uszczelkach. Jak to myć bezpiecznie, jaką chemią, jaka szczotka, czy myjką ciśnieniową z dystansu, i co z impregnacją?
Spłucz wodą, delikatny szampon, miękka szczotka, płucz z dystansu, po wyschnięciu daj impregnat.
@volvo240 dzięki, jaki dystans myjką będzie ok i czy może być zwykły szampon do karoserii? I jeszcze, suszyć na słońcu czy w cieniu, bo różnie słyszałem.
Zrób to prosto: odkurz dach, zmocz równomiernie, psiknij delikatnym APC rozrobionym 1:10 lub szamponem do cabrio, miękką szczoteczką w kratkę bez docisku, płucz z 40–50 cm, nie w słońcu. Osusz ręcznikiem i nadmuchem. Test: papierowy ręcznik przykładany 10 s nie powinien się mocno nasiąkać po impregnacji. Impregnat w dwóch cienkich warstwach krzyżowo, maskuj szyby taśmą, gumy zabezpiecz. Unikaj silikonów i twardych szczotek.
Dla laika tip: rolka do ubrań wyciąga piach z włókien po myciu, serio działa. Test kropli po impregnacie: woda ma perlić i spływać, jak stoi plamą to jeszcze jedna warstwa.
Myjką trzymaj co najmniej 40 cm, lepiej więcej, dysza wachlarz, nie punktowa.
ładny kabrio, pokaż foty po robocie proszę
Robiłem dach Renovo: najpierw cleaner, wyszczotkować, spłukać, wysuszyć, potem farba i impregnacja. Uwaga, potrafi puścić kolor przy pierwszym myciu, maskuj szyby i lakier. Pracuj w cieniu, 15–20 stopni, cienkie warstwy, lepiej dwie niż jedna gruba.
nie kombinuj, domestos to nie, weź szampon neutralny i szczotke miękką, zrobisz git
Do suszenia przyłóż duży mikrofiber, nie trzyj. Jak masz odkurzacz piorący, możesz tylko odessać nadmiar wody, bez prania od spodu, żeby nie przemoczyć podsufitki i spinek.
Najpierw szampon neutralny, dopiero jak nie bierze to delikatne APC rozcieńczone 1:20.
Mój przepis: odkurzacz, spłukanie z kurzu, pianownica z szamponem, szczotka miękka w jedną stronę, płukanie, powtórka jeśli trzeba, suszenie ręcznikiem, godzina odpoczynku, potem impregnacja w dwóch warstwach z 15 minutą przerwą, maskować szyby obowiązkowo.
@michal1982 brzmi sensownie, jaki impregnat polecisz w rozsądnej cenie, na start? @piotr1985 ta rolka to po wyschnięciu czy na mokro robisz, żeby nie pourywać włókien?
Ustal najpierw materiał: tkanina czy winyl. Tkanina: szampon lub APC 1:20, szczotka z włosiem końskim albo bardzo miękka. Winyl: można pianą i mikrofibrą. Dystans myjki 50 cm, bez turbo lancy, pracuj w cieniu.
co Wy tak komplikujecie, ciepła woda i spokój
Na beaterze użyłem Nikwax Tent&Gear, nie idealne, ale tanie i trzymało od deszczu 3 miesiące. Nie psikać na szyby, zostawia smugi, kładłem dwie warstwy krzyżowo, działało okej.
Nie wjeżdżaj do automatu z szczotkami, pourywa nitki i nasączy dach.