mycie dachówka/kabrio – jak obchodzić się z miękkim dachem

Hej, pierwszy kabrio w życiu i nie chcę czegoś sknocić. Miękki dach materiałowy ma kurz i lekki zielony nalot przy uszczelkach. Jak to myć bezpiecznie, jaką chemią, jaka szczotka, czy myjką ciśnieniową z dystansu, i co z impregnacją?

114 polubień

Spłucz wodą, delikatny szampon, miękka szczotka, płucz z dystansu, po wyschnięciu daj impregnat.

9 polubień

@volvo240 dzięki, jaki dystans myjką będzie ok i czy może być zwykły szampon do karoserii? I jeszcze, suszyć na słońcu czy w cieniu, bo różnie słyszałem.

34 polubienia

Zrób to prosto: odkurz dach, zmocz równomiernie, psiknij delikatnym APC rozrobionym 1:10 lub szamponem do cabrio, miękką szczoteczką w kratkę bez docisku, płucz z 40–50 cm, nie w słońcu. Osusz ręcznikiem i nadmuchem. Test: papierowy ręcznik przykładany 10 s nie powinien się mocno nasiąkać po impregnacji. Impregnat w dwóch cienkich warstwach krzyżowo, maskuj szyby taśmą, gumy zabezpiecz. Unikaj silikonów i twardych szczotek.

26 polubień

Dla laika tip: rolka do ubrań wyciąga piach z włókien po myciu, serio działa. Test kropli po impregnacie: woda ma perlić i spływać, jak stoi plamą to jeszcze jedna warstwa.

38 polubień

Myjką trzymaj co najmniej 40 cm, lepiej więcej, dysza wachlarz, nie punktowa.

27 polubień

ładny kabrio, pokaż foty po robocie proszę

23 polubienia

Robiłem dach Renovo: najpierw cleaner, wyszczotkować, spłukać, wysuszyć, potem farba i impregnacja. Uwaga, potrafi puścić kolor przy pierwszym myciu, maskuj szyby i lakier. Pracuj w cieniu, 15–20 stopni, cienkie warstwy, lepiej dwie niż jedna gruba.

3 polubienia

nie kombinuj, domestos to nie, weź szampon neutralny i szczotke miękką, zrobisz git

35 polubień

Do suszenia przyłóż duży mikrofiber, nie trzyj. Jak masz odkurzacz piorący, możesz tylko odessać nadmiar wody, bez prania od spodu, żeby nie przemoczyć podsufitki i spinek.

7 polubień

Najpierw szampon neutralny, dopiero jak nie bierze to delikatne APC rozcieńczone 1:20.

30 polubień

Mój przepis: odkurzacz, spłukanie z kurzu, pianownica z szamponem, szczotka miękka w jedną stronę, płukanie, powtórka jeśli trzeba, suszenie ręcznikiem, godzina odpoczynku, potem impregnacja w dwóch warstwach z 15 minutą przerwą, maskować szyby obowiązkowo.

19 polubień

@michal1982 brzmi sensownie, jaki impregnat polecisz w rozsądnej cenie, na start? @piotr1985 ta rolka to po wyschnięciu czy na mokro robisz, żeby nie pourywać włókien?

1 polubienie

Ustal najpierw materiał: tkanina czy winyl. Tkanina: szampon lub APC 1:20, szczotka z włosiem końskim albo bardzo miękka. Winyl: można pianą i mikrofibrą. Dystans myjki 50 cm, bez turbo lancy, pracuj w cieniu.

28 polubień

co Wy tak komplikujecie, ciepła woda i spokój

5 polubień

Na beaterze użyłem Nikwax Tent&Gear, nie idealne, ale tanie i trzymało od deszczu 3 miesiące. Nie psikać na szyby, zostawia smugi, kładłem dwie warstwy krzyżowo, działało okej.

9 polubień

Nie wjeżdżaj do automatu z szczotkami, pourywa nitki i nasączy dach.

34 polubienia