misfire counter rośnie u mnie tylko jak pada albo po kałużach, na sucho zero błędów i silnik równo, benzyna 1.6, świece nowe, cewka chyba oryginał, szukać wilgoci w przewodach czy bardziej cewka pęka od temperatury
Sprawdź w nocy w sprayu z wodą, jak strzela iskra to widać od razu
dzięki @golfik91, dorwę spryskiwacz i sprawdzę po zmroku, przewody mam stare, cewka pojedyncza na kablach, dam znać co wyszło, jakby co to czym zabezpieczyć, wazelina, silikon czy coś lepszego
Nie psikaj WD, kup smar dielektryczny do fajek, zobacz też czy świece suche
Miałem tak, pęknięta cewka na włos, tylko w deszczu
Zrób prosty test: noc, mgiełka z rozpylacza, silnik na wolnych i 2000 rpm, patrz gdzie przeskakuje iskra po kablach i fajkach, słychać trzaski; Mode 6 w OBD pokaże który cylinder zlicza misfire, potem wyjmij fajki, obejrzyj ślady łuku, zmierz opór przewodów, wysusz sprężonym powietrzem, załóż nowe uszczelki fajek, daj cienko smaru dielektrycznego, sprawdź masę silnika i stan osłon cewek
@rajdowylukasz super opis, sprawdzę dziś tryb Mode 6 i pryskanie, @stefan1974 smar dielektryczny już kupiłem, masa silnika trochę zielona, przeszlifuję, dam update po testach
Jeszcze zajrzyj do studzienek świec, jak stoi tam woda po deszczu to będzie walić po porcelanie
U mnie pomogła wymiana kabli na silikonowe i osłony cewki, koniec trzepania
Jak masz LPG to też potrafi wyjść przy wilgoci, przewody wysokiego leżą przy reduktorze i łapią kondens, przełóż je dalej od metalowych elementów
Sprawdź też gumę na cewce, pęknięta łapie wodę
Nie ufaj licznikowi misfire na wolnych, zrób jazdę próbą w deszczu i logi
miałem idento w B3, z rana po ulewie traktor, wymieniłem fajki, kable i dałem nową masę z aku do budy, plus kopułka i palec, dopiero to załatwiło sprawę, same kable nie wystarczyły
Jak masz kopułkę, zdejmij i wysusz w piekarniku 50°C chwilę
Tylko nie przesadzaj ze smarem, bo potem zjeżdża fajka przy serwisie
Zerknij na czujnik wału, jak mokry konektor to też może łapać zgubę i walić błędami zapłonu, psiknij kontakt spray i uszczelnij złączkę
update: po teście z mgiełką misfire cylinder 3, przeskok na kablu przy fajce, wymieniłem komplet przewodów, smar dielektryczny na fajki, oczyściłem masy, @dieselmarecki studzienki były mokre, wydmuchałem, @leszek1972 zrobiłem też logi w deszczu, licznik stoi na zero
To jeszcze osłoń wiązkę zapłonu peszlem, bo woda leci z podszybia
Dobrze że nie dolałeś żadnych cudów do paliwa, to nic nie da
i pamiętaj chłopie żeby co jakiś czas dmuchnąć kompresorem okolice cewek, błoto z solą to killer, w starych bawarkach to norma