szukam zestawu kamer przód+tył do parkowania do mojej toyoty, jak dobrać i ustawić linie pomocnicze żeby faktycznie pokazywały odległość, kamera będzie w zderzaku, radio android 2din
Najprościej statyczne linie z kamery, ustawiasz je na placu z taśmą malarską: oznacz 0,5 m, 1 m i 2 m od zderzaka, ustaw kąt kamery tak by dolna krawędź obrazu stykała 20–30 cm za autem, dynamiczne wymagają CAN
@rafal_lewandowski dzięki, mam kamerkę z OSD i fisheye 170°, jaka wysokość montażu jest ok i czy da się to ogarnąć bez podpinania pod CAN, trochę boję się że przekłamią linie
Statyczne linie kalibrujesz pod swoją wysokość montażu i kąt, zacznij od środka auta i dokładnie w osi, wysokość 45–60 cm nad ziemią dla szerokiego kąta 170° działa najlepiej, na ziemi połóż taśmę w kształcie T: linia prosta prostopadle do auta w odległościach 0,5 m, 1 m, 2 m i dwie równoległe wyznaczające szerokość auta lusterko do lusterka, w menu OSD dopasuj kolory do dystansów i przesuwaj/rozciągaj siatkę tak, aby kreski pokrywały się z taśmą, potem test ściana i karton 30 cm od zderzaka, dynamiczne linie tylko z modułem czytającym kąt skrętu z CAN albo z dedykowanego interfejsu, inaczej będą oszukane
miałem tanią kamerę z chińskiego zestawu i linie były z czapy, dopiero jak wyprostowałem uchwyt i ustawiłem około 20° w dół zaczęło się zgadzać, ważne żeby była centralnie i nie przechylona
Tył ustaw tak, by było widać krawężnik i skraj zderzaka z obu stron
Zrób zdjęcie ekranu i porównaj z rzeczywistością, ja przy ścianie 1 m miałem błąd 15 cm dopóki nie podkleiłem uchwytu i nie obniżyłem kamery o jeden otwór
u mnie linie wyszły krzywe bo kamera była krzywo
Jeśli chcesz linie skrętne, poszukaj interfejsu CAN do swojej toyoty, wtedy HU narysuje je z czujnika kąta, inaczej zostają tylko statyczne w kamerze
Chińskie radia często mają linie z innej geometrii obrazu, jak włączysz tryb 4:3 zamiast 16:9 to też rozjedzie skalę, sprawdź format i mirror
Zacznij od poziomicy na klapie i wyzeruj auto na równym, potem kamera równo w osi, kąt ustaw na tyle by dolna krawędź łapała 1–2 m za samochodem, dopiero wtedy dopasuj kreski
Do testów bierz 2 kartony 60×40, ustaw po rogach auta na linii 1 m, najedź do momentu styku w kamerze, zmierz realny dystans, reguluj po 2 mm na uchwycie, powtarzaj, z przodem podobnie ale niższy kąt
Ja bym nie przesadzał, ważne by czerwone było ~30 cm
Jak rozwiązaliście front, włącza się z przyciskiem czy poniżej np 10 km/h, ja mam przekaźnik z ACC i żółty przewód reverse do tyłu ale przód mnie męczy
@dieselroman zrobiłem dziś test z taśmą i kartonem, wysokość wyszła 52 cm, musiałem przestawić kąt o jeden ząbek i teraz 1 m pokrywa się prawie idealnie, czerwone dałem na 0,4 m żeby mieć zapas
Do przodu daj moduł triggera z prędkości, bierze VSS z CAN i przełącza AV in poniżej ustawionej prędkości, albo prostszy włącznik chwilowy przy lewarku i timer 10 s
W mojej kamerze OSD ma trzy strefy, ustawiłem zieloną na 2 m, żółtą na 1 m, czerwoną na 0,3–0,4 m, potem sprawdziłem na pachołkach i wychodzi praktycznie co do 5 cm
te skrętne linie to bajer jak nie masz czujników, mi tylko przeszkadzały bo kręciłem kierą a obraz pływał
Pamiętaj o paralaksie, kamera nie patrzy równolegle do ziemi, więc szerokość linii powinna odpowiadać rozstawowi kół dopiero około 1,5–2 m za zderzakiem, bliżej zawsze będzie zawyżona, dlatego warto ufać czerwonej strefie
W oryginalnej toyocie miałem kalibrację w menu serwisowym, stawiasz planszę w kratkę 1×1 m i auto samo ustawia siatkę, przy chińskich niestety ręczna robota i taśma