hej, co grozi za jazdę po alkoholu po osiedlu bez kolizji, prywatny parking bloków, zatrzymała mnie policja, 0,35 mg/l w wydychanym, będzie zakaz prawa jazdy i czy ubezpieczyciel coś cofnie?
Jeśli to strefa ruchu lub zamieszkania, traktują jak drogę publiczną, 0,35 mg/l to przestępstwo, sąd, grzywna i zakaz minimum 3 lata.
dzięki @karol1981, a jak to prywatny parking bez znaków D-52 i D-40, też uznają że to ruch?
Policja bada tak: najpierw ręczny alkomat przesiewowy, potem dwa pomiary urządzeniem dowodowym, zwykle w odstępie ok. 15 minut, albo krew gdy wynik niepewny; powyżej 0,25 mg/l w wydychanym (ok. 0,5‰) to przestępstwo, niżej 0,2–0,25 mg/l to wykroczenie; na osiedlu bez znaków też bywa ruch lądowy, jeśli inni jeżdżą/chodzą; grozi zakaz, grzywna/świadczenie min. 5 tys., możliwa konfiskata auta przy ok. 1,5‰ i regres z OC po szkodzie.
u mnie na spółdzielni gościa dmuchneli 0,4 mg i wleciał zakaz, nie kombinuj bo szkoda papierów
Po pijaku nie jedź, nawet po parkingu, proste.
Myślałem że na osiedlu się upiecze, miałem 0,7‰, dostałem 3 lata zakazu i 6 tys. świadczenia, sędzia mówił że to też ruch lądowy.
@leslaw1978 dzięki, a odmowa dmuchania lepsza czy gorsza od 0,35 mg/l, bo różne rady słyszałem?
Nie odmawiaj, to teraz traktują jak bardzo wysoki wynik, często jak 1,5‰, mogą wtedy iść w konfiskatę i masz gorzej niż przy 0,35 mg/l.
OC regres jest pewny przy alkoholu, ja oddawałem 14 tys. za otarcie zderzaka na parkingu, boli strasznie.
jak już wpadniesz to bądź spokojny, nie cwaniakuj, poproś o krew jeśli masz wątpliwości i pamiętaj że z czasem stężenie spada, ale to nie cudowna taktyka