Jak ustawić zwrotnice w DSP bez mikrofonu pomiarowego

Nie mam mikrofonu pomiarowego, a chcę ustawić zwrotnice w DSP w aucie. Jak dobrać punkty cięcia i nachylenia na ucho, żeby nie zepsuć brzmienia?

315 polubień

Zacznij bezpiecznie: tweeter około 3 kHz 24 dB, mid 80 Hz, sub 80 Hz, potem słuchaj wokali.

45 polubień

Thanks @remigiusz1980, a jakie nachylenia dla tweetera i midów lepiej na start, 24 czy 12 dB, i czy bawić się odwracaniem fazy?

73 polubienia

Zrób to po ludzku: ustaw wstępnie tweeter HP 3 kHz 24 dB, mid HP 80–100 Hz i LP 3 kHz 24 dB, sub LP 80 Hz 24 dB; odpal różowy szum z YouTube, balans i fader na środek, kręć częstotliwościami aż szum jest równy i nie syczy; puść mono wokal, przełącz polaryzację tweetera i wybierz ustawienie gdzie głos jest pełniejszy na środku; potem przesuwaj cięcia małymi krokami, szukaj braku dziury między subem a drzwiami; tweeter zwykle -1 do -3 dB; na końcu sprawdź kilka znanych tracków

86 polubień

da się bez miernika, użyj piosenek które dobrze znasz

45 polubień

uważaj na tweeter, jak zacznie kłuć to podnieś cięcie albo zwiększ stromość

70 polubień

ja robiłem na uchu w seicento, tweeter 2.8 kHz i spokój, tylko sub z drzwiami musiałem zgrać bo dudniło mocno

45 polubień

@janusz_mechanik szum z YouTube spoko, a jak z telefonem jako miernik, warto czy to bardziej psuje obraz, i jaka stromość na subie?

78 polubień

Telefon pokaże trend, ale nie wierz w cyferki, mikrofony w smartfonach kłamią. Słuchaj jak wokal stoi na środku i czy hi-haty nie syczą. Jak kręcisz pół dnia i gorzej, wróć do bazowych ustawień

74 polubienia

Zrób test mono: puść wokal w mono, balans na lewo, potem przerzuć na prawo, sprawdź czy barwa jest taka sama; jeśli jedna strona cienka, przesuń cięcie mid/tweeter o 200–300 Hz i porównaj

75 polubień

u mnie pomogło porządne tłumienie drzwi, serio bardzo

69 polubień

jak bas się rozlewa, podnieś cięcie suba do 90 i daj stromszy filtr na start po

86 polubień

Jeszcze trik: włącz mono i odwróć fazę na tweeterach, jeśli scena spada, wracaj; jeśli rośnie, zostaw tak i zrównać poziomy po trochu

77 polubień

3 kHz to nie dogmat, w niektórych autach tweeter da radę niżej i brzmi łagodniej, ale słuchaj z głową; jak zaczyna być sycząco albo krzykliwie, wracaj wyżej i skoryguj głośność tweetera. Nie ciśnij basu w drzwiach poniżej 70 jeśli trzeszczy

42 polubienia

Możesz pożyczyć tani mikrofon od kumpla na godzinę, zgrubnie ustawisz, a dopieszczasz już uchem w trasie na spokojnie

59 polubień

ok, dzięki wszystkim, zrobię wg kroków @janusz_mechanik i dam znać po weekendzie jak wyjdzie i czy

67 polubień

Jeszcze jedno: ścisz całość o 2–3 dB przy testach, na głośno ucho oszukuje i potem gra inaczej to serio ma znaczenie

57 polubień