Nie mam mikrofonu pomiarowego, a chcę ustawić zwrotnice w DSP w aucie. Jak dobrać punkty cięcia i nachylenia na ucho, żeby nie zepsuć brzmienia?
Zacznij bezpiecznie: tweeter około 3 kHz 24 dB, mid 80 Hz, sub 80 Hz, potem słuchaj wokali.
Thanks @remigiusz1980, a jakie nachylenia dla tweetera i midów lepiej na start, 24 czy 12 dB, i czy bawić się odwracaniem fazy?
Zrób to po ludzku: ustaw wstępnie tweeter HP 3 kHz 24 dB, mid HP 80–100 Hz i LP 3 kHz 24 dB, sub LP 80 Hz 24 dB; odpal różowy szum z YouTube, balans i fader na środek, kręć częstotliwościami aż szum jest równy i nie syczy; puść mono wokal, przełącz polaryzację tweetera i wybierz ustawienie gdzie głos jest pełniejszy na środku; potem przesuwaj cięcia małymi krokami, szukaj braku dziury między subem a drzwiami; tweeter zwykle -1 do -3 dB; na końcu sprawdź kilka znanych tracków
da się bez miernika, użyj piosenek które dobrze znasz
uważaj na tweeter, jak zacznie kłuć to podnieś cięcie albo zwiększ stromość
ja robiłem na uchu w seicento, tweeter 2.8 kHz i spokój, tylko sub z drzwiami musiałem zgrać bo dudniło mocno
@janusz_mechanik szum z YouTube spoko, a jak z telefonem jako miernik, warto czy to bardziej psuje obraz, i jaka stromość na subie?
Telefon pokaże trend, ale nie wierz w cyferki, mikrofony w smartfonach kłamią. Słuchaj jak wokal stoi na środku i czy hi-haty nie syczą. Jak kręcisz pół dnia i gorzej, wróć do bazowych ustawień
Zrób test mono: puść wokal w mono, balans na lewo, potem przerzuć na prawo, sprawdź czy barwa jest taka sama; jeśli jedna strona cienka, przesuń cięcie mid/tweeter o 200–300 Hz i porównaj
u mnie pomogło porządne tłumienie drzwi, serio bardzo
jak bas się rozlewa, podnieś cięcie suba do 90 i daj stromszy filtr na start po
Jeszcze trik: włącz mono i odwróć fazę na tweeterach, jeśli scena spada, wracaj; jeśli rośnie, zostaw tak i zrównać poziomy po trochu
3 kHz to nie dogmat, w niektórych autach tweeter da radę niżej i brzmi łagodniej, ale słuchaj z głową; jak zaczyna być sycząco albo krzykliwie, wracaj wyżej i skoryguj głośność tweetera. Nie ciśnij basu w drzwiach poniżej 70 jeśli trzeszczy
Możesz pożyczyć tani mikrofon od kumpla na godzinę, zgrubnie ustawisz, a dopieszczasz już uchem w trasie na spokojnie
ok, dzięki wszystkim, zrobię wg kroków @janusz_mechanik i dam znać po weekendzie jak wyjdzie i czy
Jeszcze jedno: ścisz całość o 2–3 dB przy testach, na głośno ucho oszukuje i potem gra inaczej to serio ma znaczenie