Cześć, Avensis T25, seryjne radio z BT bez wzmacniacza, budżet ~600 zł, drzwi będę wygłuszał matami, pytanie czy lepiej głośniki współosiowe czy komponentowe do drzwi przednich, zależy mi na czytelnym wokalu i bezpiecznej instalacji plug and play
Bez wzmacniacza bierz współosiowe, łatwiej ogarnąć i mniej kabli, tylko wygłusz porządnie i kup pierścienie dystansowe do Avensis, będzie ok
@slawomir2004 dzięki, a tweetery w słupkach zostawić seryjne czy olać, i jakie współosiowe w 16,5 cm polecisz
Komponenty dadzą lepszą scenę i separację, nawet na seryjnym radiu, pod warunkiem poprawnego montażu tweeterów w trójkątach lusterek i porządnego wygłuszenia drzwi
Testowałem w Avensis T25: współosiowe vs komponenty, radio OEM, drzwi wygłuszone butylem + pianka 6 mm, dystans MDF uszczelniony, RTA pokazało +4–6 dB w midbasie po wygłuszeniu, zestaw komponentowy z tweeterem w trójkącie, zwrotnica 3,5 kHz 12 dB/okt, tłumik 2 dB na tweeterze, scena wyżej i czytelniej, współosiowe grały płasko i bardziej nosowo
Na radiu współosiowe będą łagodniejsze, mniej syczą, ale scena słabsza
bierz komponenty jak wygłuszysz, różnica spora, tweetery nie w szybę
Ja mam Hertz DSK, radio fabryczne, da się żyć, ale wzmak robi robotę
te współosiowe to loteria, jedne grają ostro, inne mulą, bierz coś sprawdzonego
Jeśli komponent, ustaw tweeter możliwie osiowo do uszu, daj -2 dB na zwrotnicy gdy syczy, trochę wełny za głośnik, uszczelnij tą białą folię w drzwiach, polaryzację sprawdź bateryjką 1,5 V
Ja bym nie pakował tweetera w słupek bez regulacji, boli później
weź Magnat Edition 216, tanie i spoko na start, sam montowałem kumplowi
Nie komplikuj, współosiowe JBL i po sprawie, tweetery seryjne odłącz
komponenty tylko jak umiesz wiercić i ciągnąć kable, inaczej będą trzaski i drgania
Miałem koaxy Pioneera, na trasie ok, ale w mieście syk męczył, zmieniłem na komponenty
Jak nie dasz wzmacniacza to szukaj efektywności 90 dB+, inaczej radio nie pociągnie
u mnie DLS C6A na seryjnym, dają radę, ale dopiero z małym wzmakiem zrobiło wow
Nie kieruj się tylko marką, ważna zabudowa drzwi, bez tego będzie kaplica
Współosiowe fajne dla dzieciaków bo tanie, ale w klockach brak selektywności, serio
zrobisz porządną wiązkę i dystanse to komponenty nie będą trzeszczeć, tylko nie oszczędzaj na pierścieniach i daj piankę pod maskownicę, to wytnie brzęczenia