EV na lawetę po „zerze” – czy to szkodzi baterii

Klient zapytał: EV spadł do 0% na liczniku, chcą go wrzucić na lawetę do ładowarki. Czy taki transport po zerze może szkodzić baterii?

187 polubień

Spokojnie, 0% na wyświetlaczu to zwykle rezerwa BMS. Laweta ok, byle po dowiezieniu podpiąć od razu do ładowania i nie trzymać długo.

25 polubień

@henryk1986 dzięki, auto stało całą noc na „0%”, zimno było, rano laweta. Martwi mnie tylko aku 12V, czy nie padnie zanim dojadą do ładowarki?

41 polubień

0% to nie zero chemiczne, sterownik zostawia bufor ok. 5–10%. Absolutnie tylko laweta, nie ciągnąć na kołach. Po dostawie podłącz od razu, jak 12V martwe użyj boostera. Sprawdzone: mierzyłem OBD, min. napięcia ogniw były bezpieczne po takiej operacji.

44 polubienia

Miałem tak w Leafie 2015, spadło do zera, laweta 25 km, podłączyliśmy AC i po 10 minutach już wstał, żadnych błędów, zasięg wrócił.

47 polubień

nie dopuszczajcie do zera bo to zła praktyka, potem tylko problemy i stres

67 polubień

u mnie po 0% na mrozie padł tylko zegar

14 polubień

ok, dzięki @norbert1984 i reszta, tylko laweta, wezmę booster na 12V i od razu podładuję na AC zanim podepną szybką

42 polubienia

I jeszcze ważne: nie ładuj od razu szybkim gdy bateria zimna, daj jej 15–20 min na AC albo preconditioning, wtedy opory spadną i BMS wpuści większy prąd bez ciśnięcia w skrajne granice.

37 polubień