DPF napełnia się szybko mimo tras, co sprawdzić

Siema, DPF w moim dieslu zapełnia się szybko mimo długich tras, regeneracje co 150–200 km, brak błędów. Co warto sprawdzić na start przez OBD i mechanicznie?

333 polubienia

Sprawdź live data: temp. płynu min 80–90°C, temp. spalin >200°C przed DPF, różnica ciśnień na biegu jałowym 3–8 mbar, przy 2500 rpm 40–80 mbar, MAF na jałowym ok. 8–12 g/s. Zobacz też EGR pozycję i czy nie ma nieszczelności dolotu.

62 polubienia

@mechanikbartek dzięki, na jałowym mam 12 mbar, przy 2500 rpm około 90 mbar, płyn max 78C, MAF skacze 6–9 g/s, EGR pokazuje czasem 30% na wolnych, to termostat padł czy filtr już zapchany

92 polubienia

78°C to za mało, wymień termostat i sprawdź czy po osiągnięciu 90°C różnica ciśnień nie spadnie. Jeśli nadal wysoko, odczytaj obciążenie popiołem/soot w gramach, może filtr pełny w popiół i trzeba go dać na czyszczenie wymywanie/ultradźwięki.

73 polubienia

Zrób test MAF/boost: 3 bieg, 1500 do 3500 rpm pełny gaz, przepływ ~40–60 g/s, ciśnienie doładowania stabilne bez piku i spadków. Korekty wtrysków ±1 mg/str na ciepłym. Dymienie pod obciążeniem czarne? Jeśli tak, EGR/wtryski/dolot generują sadzę, DPF się zapycha szybciej.

37 polubień

u mnie winny był termostat, po wymianie regeneracje z 120 na 350 km

60 polubień

nie wycinaj DPF bo potem przegląd i policja płaczesz

75 polubień

update: wymieniłem termostat, teraz 90°C trzyma, jałowy ~7 mbar, 2500 rpm ~65 mbar, @mechanikbartek @mateusz1973 popiół pokazuje 58 g, soot po trasie 4–6 g, chyba czas na czyszczenie DPF, robic off-car czy próbować wypalanie serwisowe?

68 polubień

Sprawdź jeszcze warunki do regeneracji: poziom paliwa powyżej 1/4, napięcie ładowania ~14V, brak błędów czujników temp. Jeśli popiół 58 g to DPF ma prawo częściej wołać, off-car hydrodynamiczne czyszczenie daje najlepszy efekt i wydłuża życie filtra.

31 polubień

Zerknij też na poziom oleju, jak rośnie od częstych dopaleń to wymiana i adaptacja DPF po czyszczeniu. Po montażu wyloguj wartości popiołu/soot w sterowniku, inaczej ECU będzie dalej skracał interwały.

62 polubienia

ja bym zrobił długi przejazd 30–40 min 2500–3000 rpm i obserwował temp. przed/za DPF, jak różnica rośnie to filtr drożny po czyszczeniu, jak brak poprawy to myjka albo nowy

37 polubień