dashcam z trybem parkingowym – pobór prądu i bezpieczniki

Cześć, kupiłem dashcam z trybem parkingowym (Viofo, hardwire kit) i chcę go podpiąć pod bezpieczniki w skrzynce. Jaki realny pobór prądu w parking mode, ile wytrzyma akumulator 60Ah, i które bezpieczniki ACC/stałe najlepiej wybrać?

120 polubień

Pod ACC bierz np. zapalniczkę albo radio, stałe zasilanie z bezpiecznika świateł awaryjnych/OBD, pobór zależy od modelu, zwykle 150–300 mA w parkingu z timelapse.

16 polubień

Dzięki @michal1982, a jak z bezpiecznikiem add-a-fuse, jaka orientacja i jakie wartości dać do gniazda kamery, 2A wystarczy, oraz jaki próg odcięcia ustawić żeby nie zabić aku?

6 polubień

Zrób to tak: add-a-fuse wkładasz stroną z przewodem w stronę „zimną” bezpiecznika, czyli ta nóżka ma iść do strony obciążenia; wykryjesz to próbówką – po wyjęciu bezpiecznika jedna strona ma 12 V, druga nie. Górny bezpiecznik zostaw taki jak OEM, dolny dla kamery 2A. Ustaw cutoff 12.2 V. Pobór sprawdź amperomierzem szeregowo i odczekaj 20–30 min aż auto uśnie; zwykle 120–250 mA w timelapse, 40–80 mA w buforze G.

27 polubień

u mnie a129 ciągnie ~180ma i po 2 dniach już muli rozruch

9 polubień

Jeśli auto dużo stoi, rozważ powerbank samochodowy (Cellink/B-124), koszt spory, ale odcina akumulator i ładuje się podczas jazdy, parking działa godzinami.

33 polubienia

nie pchaj się pod obd lepiej

28 polubień

a moim zdaniem i tak lepiej mieć czujnik ruchu

6 polubień

Dzięki za rady @sebastian84 i @piotrek1999, czyli biorę ACC z zapalniczki, stałe z awaryjnych, add-a-fuse 2A dla kamery; w skrzynce mam mini i micro2, ma znaczenie który typ?

17 polubień

Typ musi pasować fizycznie do gniazda (mini, micro2, low-profile mini), elektrycznie bez różnicy. Ważne: pierwszy bezpiecznik w adapterze chroni oryginalny obwód – dajesz taki jak fabryka, drugi jest dla kamery 2A. Adapter wkładasz tak, by zasilanie wchodziło na wspólną szynę.

34 polubienia

Viofo A129: timelapse 1 fps ~140–170 mA, bufor G-sensor ~60 mA, z cutoff 12.2 V na aku 60Ah masz realnie 24–36 h bez stresu.

40 polubień

uważaj na auta ze start-stop i czujnikiem IBS, bywają błędy

7 polubień

Nie kupuj najtańszych adapterów bezpieczników; miałem grzanie styków i topienie izolacji, bierz Littelfuse/BlueSea, zaciskaj konektory porządnie i izoluj termokurczem.

19 polubień

Cellink Neo 6 daje mi około 18–20 h timelapse na kamerze 2CH, kosztował ~1200 zł, ale aku w aucie mam nietknięty.

33 polubienia

czasem wystarczy skręcić bitrate i kamera mniej żre

30 polubień

ACC najłatwiej znaleźć próbnikiem: wyjmujesz bezpiecznik, zapłon OFF brak 12 V na obu pinach, zapłon ON pojawia się na jednym – to strona zasilania.

26 polubień

w polonezie to ja brałem z lampki i też było ok

11 polubień

Dla świętego spokoju zrób test spoczynkowy: cęgowym amperomierzem DC na kablu masowym policz prąd po uśpieniu auta (zamknij, odczekaj 30–60 min). Najpierw bez kamery – np. 30–50 mA w zdrowym aucie, potem z kamerą w parkingu – np. +150–200 mA. Jeśli łącznie przekraczasz ~200–250 mA, skróć tryb, podnieś cutoff lub rozważ pakiet zewnętrzny.

31 polubień

Zrobiłem pomiary: po uśpieniu auta mam ~35 mA, z kamerą timelapse 220 mA, cutoff dałem 12.0 V, po 24 h spadło do 12.1 V – to bezpieczne?

12 polubień

0.22 A to około 5.3 Ah/dobę; z aku 60 Ah masz realnie ~30 Ah użyteczne na postoju, więc 2–3 doby max. Ustaw cutoff 12.2 V, włącz timelapse 1 fps i wyłącz detekcję ruchu – zużywa więcej CPU.

10 polubień