czy warto wymieniać alt na mocniejszy dla audio

Siema, czy warto zmieniać alternator na mocniejszy pod audio, mam seryjny 100A, wzmak 1kW, przygasa na wolnych, robić big 3 czy od razu alt?

120 polubień

Najpierw zrób big 3 i gruby plus do wzmaka, często wystarcza

18 polubień

ok @marek1988, masa do budy 0ga i alternator-bateria też 0ga ogarnąć?

17 polubień

Tak, i sprawdź napięcie na klemach przy obciążeniu, jak spada poniżej 13V na jałowym, alternator słaby albo pasek/napinacz

3 polubienia

Zrób test multimetrem: na akumulatorze masz ~14.2V na jałowym, włącz audio, dmuchawę i ogrzewanie szyby, jeśli spada poniżej 12.8V brak zapasu, zmierz też spadek między alt a aku, powyżej 0.2V oznacza kable do poprawy

1 polubienie

u mnie na seryjnym 90A i 2x600rms też przygasa, big3 i kondziołek 1F troche pomógł

2 polubienia

Mocniejszy alt ma sens dopiero jak wzmak realnie ciągnie prąd, policz pobór: 1000W/12V ≈ 83A plus reszta auta

40 polubień

Możesz dać mniejsze kółko na alternator, podniesie obroty na biegu jałowym i napięcie nie siądzie tak przy basie, tylko pasek dobrej jakości

18 polubień

a radio fabryczne czy chińczyk, bo to też robi różnicę

30 polubień

dzięki @panaudi, na jałowym mam 14.1V, po włączeniu audio i dmuchawy spada do 12.6V, spadek alt-aku ~0.3V, to kable?

19 polubień

Wymieniłem seryjny 110A na 150A i dopiero wtedy znikło miganie, wcześniej big3 niewiele, ale ważna była nowa masa silnika

31 polubień

Big3 zrób w miedzi 0ga lub 35mm2, masa aku do budy, buda do silnika, plus alt do aku, zaciski oczkowe i termokurcz

20 polubień

Sprawdź też ripple alternatora mierząc AC na klemach, powyżej 0.3–0.5V AC pod obciążeniem = diody/regulator do roboty, mocniejszy alt nic nie da

37 polubień

nie pchaj się od razu w alt, najpierw ogarnij masy i sprawny aku

14 polubień

AGM o większej pojemności też pomaga, szybciej oddaje prąd przy uderzeniach basu, ale ładowanie musi trzymać 14.4V

39 polubień

Mocniejszy alternator to większe obciążenie paska, jak masz stare rolki i pasek popiskuje to najpierw to zrób, inaczej szkoda nerwów

38 polubień

Policz budżet prądowy: auto bierze 30–40A, wzmacniacz 80A w peaku, seryjny 100A przy jałowym odda może 60–70A, stąd przygasanie

37 polubień

to robię big3 z miedzi 0ga i poprawiam masy, jak nie pomoże to szukam 150–180A, dzięki wszystkim

25 polubień