Czy warto robić mostek we wzmacniaczu dla suba

Siema, mam wzmak 2x150W 4Ω i sub 4Ω 300W, czy warto robić mostek pod suba w aucie, czy lepiej grać na jednym kanale?

120 polubień

Jak wzmacniacz ma tryb BRIDGE i minimum 4Ω w mostku, to warto, będzie głośniej, tylko zasilanie grubsze i chłodzenie ogarnij, bo grzeje.

8 polubień

Dzięki @fiatbravofan, to JBL GTO504, na obudowie pisze bridge 4Ω, sub to Pioneer S300, da radę czy lipa?

38 polubień

Jeśli masz pojedynczą cewkę 4Ω to w mostku ok, ale nie próbuj 2Ω, bo każdy kanał zobaczy 2Ω i końcówka padnie.

1 polubienie

Mostek ma sens, ale rób to z głową: ten JBL daje realnie ok. 2x150W/4Ω, w mostku około 400W/4Ω, więc sub 4Ω będzie spoko; ustaw gain z 50 Hz sine z telefonu + multimetr, celuj w napięcie sqrt(moc×opór)=sqrt(300×4)=34,6 V bez clipu; sprawdź bezpiecznik min. 60A, kable 20 mm2, masa krótka; po 10 minutach grania dotknij obudowy, jak parzy, odpuść.

18 polubień

ja mostkuje w takich JBL, gra to lepiej niz na kanale, tylko chłodzenie i przewody ogarnij bo inaczej dym

2 polubienia

Uważaj na impedancję cewki, jak masz DVC 4+4 to zepnij w 8Ω pod mostek albo 2Ω pod jeden kanał, nie odwrotnie.

8 polubień

A jaki radio masz, bo niektóre pionki słabo podają sygnał sub out i potem mostek nie ratuje.

35 polubień

Dzięki @gtiandrzej, multimetrem dam radę, ale jak poznać clip bez oscyloskopu, na ucho? Bezpiecznik mam 50A, starczy?

29 polubień

Na ucho się da: jak bas zaczyna brzmieć jak karton i traci dół, cofnij gain odrobinę; lepiej użyj testu 0 dB 50 Hz z YT.

25 polubień

mostek to nie magia, jak zasilanie bieda to będzie tylko buczeć, wrzuć dodatkową masę i sprawdź spadki napięcia

9 polubień

Mostek zawsze daje dwa razy więcej, więc czemu nie, ja bym robił.

28 polubień

Nie zawsze dwa razy, ogranicza zasilacz we wzmacniaczu; czasem masz 2x150 a w mostku realne 300–350 W, sprawdź specyfikację RMS.

31 polubień

u mnie na Magnacie mostek i sub jbl, gra kozak, tylko ustaw filtry bo inaczej wszystko dudni jak bęben

15 polubień

LPF ustaw 70–80 Hz, subsonic na 25–30 jeśli masz bass-reflex, fazę sprawdź na słuch, gain na końcu; nie ciągnij z radia głośności na max.

22 polubienia

Miałem GTO, mostek 4Ω działał lata, ale jak podpiąłem 2Ω to po tygodniu protect i naprawa, nie warto ryzykować.

40 polubień

Sprawdź czy biegunowość w mostku dobrze zapięta, inaczej ciszej.

12 polubień

Ok @grzegorz1989, ustawię LPF na 80 i subsonic 28, zobaczę jak gra, dzięki wszystkim, dam znać po testach.

18 polubień

I pamiętaj o wentylacji, ten JBL lubi się dusić pod fotelem, wytnij kratkę w plastikach albo przynajmniej podnieś go na dystansach.

18 polubień

Jak buczy przy zapłonie, masa do budy zeskrobana do gołej blachy.

1 polubienie