Czy warto inwestować w ręcznik do osuszania typu „twisted loop”

Zastanawiam się nad ręcznikiem do osuszania typu twisted loop, czy naprawdę warto dopłacić względem zwykłej mikrofibry 500 gsm, auto garażowane, lakier czarny, myję co tydzień.

123 polubienia

Tak, warto, biorę jeden przejazd i panel suchy, mniej machania, zero smug.

14 polubień

@michal2005 a jaki rozmiar brałeś i czy trzeba mocno dociskać czy tylko kłaść?

15 polubień

Jeśli zaczynasz, bierz 70x90 twisted loop 600–800 gsm, kładziesz bez docisku i przeciągasz, wcześniej zrób sheeting mocnym strumieniem, zostaje mało wody; pierz w 40°C bez płynu do płukania, susz na płasko, nie mieszaj z bawełną.

39 polubień

Moim zdaniem gadżet, zwykła gruba mikrofibra też osuszy, nie przepłacaj za nazwę.

26 polubień

Robiłem porównanie na masce 60x60: plush 500 gsm vs twisted loop 700 gsm. Plush potrzebował 3 przejazdów i zostawiał kropki przy lusterkach, TL jeden przejazd bez docisku, bez smug. Waga wody wchłoniętej: 520 ml vs 810 ml.

20 polubień

@bartek1987 rozumiem, ale boję się tarcia na czarnym, zwykła mi czasem maże, chciałbym położyć i mieć spokój bez dociskania, po myciu na słońcu.

8 polubień

bierz 70x90, cięższy lepiej ciągnie wodę, bez ciśnięcia, jeden spokojny przejazd na panel.

8 polubień

ja suszę jazdą, 5 minut obwodnica i po temacie

11 polubień

U mnie dwa ręczniki: pierwszy duży twisted kładę i ściągam, drugi mniejszy do narożników i luster, czasem psiknę QD jako pomoc przy suszeniu.

15 polubień

nie ma sensu przepłacac, kazdy ręcznik jest spoko jak nie trzesz jak wściekły

27 polubień

Zwróć uwagę na wykończenie: najlepiej bez obszycia lub miękka lamówka, zaostrzona krawędź potrafi porysować klar. Przed użyciem strzepnij, po pracy wypłucz w letniej wodzie, nie używaj płynu do płukania, zatyka włókna.

23 polubienia

Miałem dwa, po trzech praniach zrobiły się kapcie, chłonność spadła mocno

13 polubień

@saab9000 w czym prałeś, temperatura i wirowanie? Bo nie chciałbym uwalić nowego, pranie w zwykłym proszku da radę, czy płyn odpada?

25 polubień

Pierzesz osobno w 40°C, delikatny proszek do mikrofibr lub płyn do prania technicznego, zero zmiękczacza, wirowanie 600–800, suszenie na płasko lub niska temperatura w suszarce. Przed użyciem wyczesz dłonią pętle, po pracy przepłucz, nie susz na kaloryferze.

31 polubień

mam z alle, spoko na dach i maskę, ale nitki potem lecą, meh

32 polubienia

Kup dwa mniejsze 60x80 zamiast jednego wielkiego, łatwiej kontrolować, mniejsze ryzyko upuszczenia na ziemię, szczególnie gdy ręcznik zrobi się ciężki od wody.

41 polubień

Zrób porządne sheeting z węża, wtedy ręcznik ma o połowę mniej roboty.

18 polubień

@bartek1987 to nie gadżet, mniej tarcia na lakierze i szybsza robota, serio

16 polubień

Jeśli boisz się mazów, psiknij lekko quick detailerem na mokry panel, ręcznik lepiej sunie i nie zostawia śladów, ale używaj bardzo mało.

17 polubień