Zastanawiam się nad ręcznikiem do osuszania typu twisted loop, czy naprawdę warto dopłacić względem zwykłej mikrofibry 500 gsm, auto garażowane, lakier czarny, myję co tydzień.
Tak, warto, biorę jeden przejazd i panel suchy, mniej machania, zero smug.
@michal2005 a jaki rozmiar brałeś i czy trzeba mocno dociskać czy tylko kłaść?
Jeśli zaczynasz, bierz 70x90 twisted loop 600–800 gsm, kładziesz bez docisku i przeciągasz, wcześniej zrób sheeting mocnym strumieniem, zostaje mało wody; pierz w 40°C bez płynu do płukania, susz na płasko, nie mieszaj z bawełną.
Moim zdaniem gadżet, zwykła gruba mikrofibra też osuszy, nie przepłacaj za nazwę.
Robiłem porównanie na masce 60x60: plush 500 gsm vs twisted loop 700 gsm. Plush potrzebował 3 przejazdów i zostawiał kropki przy lusterkach, TL jeden przejazd bez docisku, bez smug. Waga wody wchłoniętej: 520 ml vs 810 ml.
@bartek1987 rozumiem, ale boję się tarcia na czarnym, zwykła mi czasem maże, chciałbym położyć i mieć spokój bez dociskania, po myciu na słońcu.
bierz 70x90, cięższy lepiej ciągnie wodę, bez ciśnięcia, jeden spokojny przejazd na panel.
ja suszę jazdą, 5 minut obwodnica i po temacie
U mnie dwa ręczniki: pierwszy duży twisted kładę i ściągam, drugi mniejszy do narożników i luster, czasem psiknę QD jako pomoc przy suszeniu.
nie ma sensu przepłacac, kazdy ręcznik jest spoko jak nie trzesz jak wściekły
Zwróć uwagę na wykończenie: najlepiej bez obszycia lub miękka lamówka, zaostrzona krawędź potrafi porysować klar. Przed użyciem strzepnij, po pracy wypłucz w letniej wodzie, nie używaj płynu do płukania, zatyka włókna.
Miałem dwa, po trzech praniach zrobiły się kapcie, chłonność spadła mocno
@saab9000 w czym prałeś, temperatura i wirowanie? Bo nie chciałbym uwalić nowego, pranie w zwykłym proszku da radę, czy płyn odpada?
Pierzesz osobno w 40°C, delikatny proszek do mikrofibr lub płyn do prania technicznego, zero zmiękczacza, wirowanie 600–800, suszenie na płasko lub niska temperatura w suszarce. Przed użyciem wyczesz dłonią pętle, po pracy przepłucz, nie susz na kaloryferze.
mam z alle, spoko na dach i maskę, ale nitki potem lecą, meh
Kup dwa mniejsze 60x80 zamiast jednego wielkiego, łatwiej kontrolować, mniejsze ryzyko upuszczenia na ziemię, szczególnie gdy ręcznik zrobi się ciężki od wody.
Zrób porządne sheeting z węża, wtedy ręcznik ma o połowę mniej roboty.
@bartek1987 to nie gadżet, mniej tarcia na lakierze i szybsza robota, serio
Jeśli boisz się mazów, psiknij lekko quick detailerem na mokry panel, ręcznik lepiej sunie i nie zostawia śladów, ale używaj bardzo mało.