Hej, wspólny garaż w bloku: czy warto dopłacić do wallboxa z RFID, żeby nikt obcy nie ładował? Jak z kosztami, zgodami wspólnoty i wygodą użycia?
RFID ma sens, odcina ciekawskich i podlicza sesje; dopłata zwykle 200–300 zł, wygodne.
Dzięki @jakub_zielinski, a jakie modele polecacie do garażu wspólnego, najlepiej proste w obsłudze?
Jeśli to garaż wspólny, zrób to porządnie: osobny obwód 3×2,5 mm2 z zabezpieczeniem B16 i wyłącznikiem różnicowym typu A, wallbox 7,4 kW z RFID i licznik MID do rozliczeń. Najpierw zmierz obciążenie pory nocnej (cęgowy miernik, 10 min prób: 8–10 A zapasu wystarczy), ustaw limit 10–13 A w ładowarce. RFID wybierz z białą listą kart i logiem MIFARE, łatwo dodasz/zbierzesz sesje. Uzgodnij to ze wspólnotą i ppoż, protokół od elektryka + zdjęcia instalacji, będzie spokój i kontrola kosztów
rfdi to bajer, lepiej kluczyk do ładowarki i po temacie
Mam w hali wspólnej Wallbox Pulsar z RFID, karty dodane tylko dla mnie i żony; działa 2 lata bez wtopy. Zgoda wspólnoty + licznik MID do rozliczeń z administracją, spisuję stany co miesiąc i płacę przelewem.
Uważaj na tanie karty, łatwo sklonować; bierz DESFire lub chociaż UID ukryty w aplikacji.
U nas wspólnota wymagała projektu i licznika na torze ładowarki, RFID tylko do Twojej wygody. Fajnie działa, ale i tak rozliczają prąd z podlicznika.
Testowałem różne tagi: naklejki na telefon, breloczki, zwykłe karty. Najpewniej działają breloki MIFARE, czytnik łapie z 2–3 cm. Telefon z NFC bywa kapryśny. Do gości możesz dodać jednorazowy tag i potem go skasować.
Dzięki @mechanikbartek, z elektrykiem już gadam. Czy typ A wystarczy, jeśli wallbox ma wykrywanie 6 mA DC, czy lepiej dać droższy typ B?
Sprawdzali to u mnie rzeczoznawcy, ważniejsze są zabezpieczenia i porządek kabli niż sam EV. Wallbox z RFID nic nie zmienia pożarowo, ale poprawia kontrolę.
Koszty u mnie: wallbox 2,2k, moduł RFID w komplecie, licznik MID 180 zł, przewody i osprzęt ~400 zł, elektryk 800 zł, papierologia 0 zł bo wspólnota miała wzór. Do tego karta zapasowa 20 zł. Warto.
Jak chcesz taniej, załóż skrzynkę z zamkiem na klucz i gniazdo z licznikiem.
Dzięki wszystkim, biorę wallbox z RFID i MID, typ A zgodnie z radą. Zgłoszę do wspólnoty i dam limit prądu na noc.