Hej, w ofercie AC piszą, że muszę mieć zamontowany lokalizator GPS, inaczej nie ubezpieczą kradzieży; auto 2018, wartość około 85k, czy to w ogóle legalne i normalne?
Mogą tak ustawić warunki, jeśli masz wartość powyżej progu w OWU, inaczej podniosą składkę albo wyłączą kradzież.
Dzięki @krzysztof1986, próg pewnie przekraczam bo wycenili na 85k, ale czy jest jakaś firma co nie wymaga lokalizatora, nawet za wyższą składkę?
Tak, to jest normalne przy autach w okolicach 70–100 tys., ubezpieczyciel może uzależnić pełne AC od lokalizatora i potwierdzenia montażu na piśmie, zazwyczaj w ciągu kilku dni od startu polisy. Jeśli nie chcesz urządzenia, często da się dostać kradzież z większym udziałem własnym albo droższą składką. Zrób test: poproś o trzy wyceny w porównywarce z i bez lokalizatora, zadzwoń do agenta i niech wpisze na polisie konkretny zapis, oraz weź listę akceptowanych modeli od firmy montującej.
Jak chcesz tańsze AC bez zabezpieczeń, to potem nie płacz gdy ukradną.
uważaj tylko bo niektóre lokalizatory żrą prąd, miałem no name i aku padał po 3 dniach postoju, wymiana pomogła dopiero
U mnie w PZU wymagali przy wartości 90k, montaż w partnerskim serwisie, potem dali zniżkę przy odnowieniu bo auto trudniej ukraść.
Jak już montujesz, bierz model z listy akceptowanej przez ubezpieczyciela i fakturę na VIN, zgłoś numer urządzenia do polisy, zrób zdjęcie montażu, wtedy nie ma gadania przy szkodzie i wszystko gra.
Szukaj AC bez GPS, też są.
Czasem agent może wyprosić odstępstwo, ale musi to być wpisane w polisę czarno na białym, inaczej przy kradzieży powiedzą że warunek niespełniony, więc albo zgadzasz się na GPS, albo bierzesz drożej z jasnym zapisem.
U mnie Allianz dawał wybór, lokalizator albo 20% udział własny w kradzieży, wybrałem urządzenie.
ja bym brał, mniej kombinowania potem, papier jest i tyle, nie ma stresu.
Pamiętaj o zgodach na przetwarzanie danych z lokalizatora, niektórzy boją się śledzenia, ale w AC raczej używają tego tylko przy kradzieży.
W OWU masz zapis, że brak wymaganego zabezpieczenia może obniżyć albo wyłączyć odszkodowanie, więc nie ryzykuj bo później dyskusja przegrana.
Nie kupuj najtańszego chińczyka z Allegro, dużo firm akceptuje tylko konkretne systemy z certyfikatem i monitoringiem, inaczej uznają że masz gadżet a nie zabezpieczenie, spisz model w polisie żeby nie było wątpliwości.
Dobra, przekonaliście, pójdę w lokalizator, dzięki @rafal1977 i @gtiwojtek za konkret, podpowiecie jakie modele zwykle są akceptowane i czy abonament miesięczny jest konieczny?
Starsze auta często nie muszą mieć GPS, przy nowszych bywa obowiązkowy.
Z praktyki agenta, najczęściej wchodzi Konsalnet, Finder, LoJack, Gannet, niektóre firmy mają swoje listy, do tego wymagają abonamentu monitoringu, bo wtedy ktoś realnie reaguje, zwykły nadajnik bez usługi często nie przejdzie.
w aso mi powiedzieli że montaż nie rusza gwarancji, spoko.
Złodzieje i tak maja zagłuszarki, więc cudów nie będzie, ale firmowe systemy potrafią dzwonić jak coś się dzieje, to zawsze jakaś szansa.