hej, macie wrażenie że tempomat adaptacyjny w EV podbija zużycie? jeżdżę codziennie obwodnicą, ACC włączone i jakby 1–2 kWh/100 więcej, czy to normalne
Tak, bo ACC częściej przyspiesza i hamuje, ręką zrównasz łagodniej, spróbuj większy dystans i tryb eco, u mnie spadło około 0.5 kWh/100
Dzięki @marcin_olszewski, mam ustawione 2 kreski dystansu i standard, spróbuję 3 i eco, miasto + korki, może to robi różnicę
u mnie ACC w Tesli na S2 jest ok, na autostradzie minimalnie gorzej, ręcznie jadę płynniej, różnica 0.3–0.8 kWh/100 zależnie od wiatru
Zrobiłem powtarzalny test: ta sama pętla 42 km, temp 15°C, wiatr 2 m/s, opony 2.6 bar, ruch umiarkowany. EV Kona 64. Manualnie: 95 km/h GPS, dystans od poprzednika ~3 s, wynik 13.8 kWh/100. ACC: ustawione 100, dystans średni, wynik 14.6. Log z OBD pokazał częste krótkie doładowania i odpuszczania. Rada: ustaw większy odstęp i niższą prędkość, będzie bliżej manuala
ja tam nie widze różnicy, może miasto winne, aku i tak ssie jak klima chodzi
ACC lubi dociągać do zadanego, więc przy lekkich zjazdach nie odpuszcza tak wcześnie jak człowiek, tracisz regen, to podbija zużycie o te parę procent
U mnie e-208 w mieście z ACC ma więcej start-stopów, manualnie toczę się na jednym pedale i wychodzi lepiej, różnica około 1 kWh/100
Nie dramatyzujcie, jak ktoś nie umie jeździć płynnie to mu zawsze wyjdzie gorzej, ACC przynajmniej nie gapi się w telefon
Na trasie krajowej 92 u mnie ACC w Niro: manual 12.5, ACC 13.2 kWh/100, bez wiatru, 12°C, dystans max, więc coś tam dodaje
Swoją drogą ktoś ma przepis na tańsze opony 18 cali do EV, ceny kosmos
Robiłem logi w ID.3: ACC w korku często przyhamowuje do zera, potem zrywa, to kosztuje. Ustaw maksymalny dystans, eco, rekuperację na B, i sprawdź na tej samej pętli A/B, wyjdzie klarownie
mam wrażenie że zimą ACC boli bardziej bo opony twardsze
ACC w hybrydzie plug-in potrafi odpalać spalinę do dogrzania albo wyprzedzania, wtedy spalanie rośnie, w czystym EV ten efekt odpada
Ustaw sobie niższą prędkość niż realny ruch, ACC nie będzie musiał dohamowywać co chwilę, ja tak zbiłem z 16.0 do 14.7 na 120 km trasy
Po co to analizować po 0.3 kWh, jedź i nie patrz w licznik, różnice pogodowe potrafią to zakłamać bardziej niż ACC
Na wykresie mocy w Leafie widać z ACC krótkie piki 10–20 kW przy dojeżdżaniu, manualnie trzymam 5–8 kW i odpuszczam wcześniej, to tłumaczy większą średnią
u mnie wręcz odwrotnie, ACC pomaga, bo nie mam ciężkiej nogi, na S nie przyspieszam bez sensu i wychodzi mniej o włos
Sprawdź też kalibrację radaru po wymianie szyby, rozjechany potrafi reagować z opóźnieniem i buja autem, po kalibracji moje ACC przestało falować prędkością
Dzięki @michal1979 i @wiktor1977, zrobię małą pętlę testową w weekend, większy odstęp, eco, dam znać co wyszło po 50 km