czy tani ELM327 ogarnie live data w benzynie

Siema, pytanie laika: czy tani ELM327 z allegro ogarnie live data w benzynie, Focus 1.6 2006? Chcę podejrzeć parametry na telefonie, bez wydawania milionów.

242 polubienia

Ogarnie podstawy, obroty, temperatury, korekty itp, ale klony v2.1 bywają mułowate; bierz v1.5 jeśli trafisz, do Torque/Car Scanner wystarczy.

59 polubień

@bartek1993 dzięki, a jaka apka na Androida najlepsza i co konkretnie patrzeć przy benzynie, żeby wyłapać czy coś nie tak z mieszanką?

51 polubień

Torque Pro albo Car Scanner, połącz ELM, rozgrzej auto do 90°C i patrz: STFT, LTFT, sonda O2, MAF, MAP, korekta zapłonu. Test: bieg jałowy, potem 2000 rpm, chwilowy gaz i puść; STFT powinien szybko wracać do okolic 0, sonda oscylować 0.1–0.9 V, przepływ rosnąć płynnie.

52 polubienia

u mnie w starym benzyniaku działało, ale tylko podstawy, czasem zrywało połączenie bo chinol grzał się i bt padał, na krótkie podglądy starcza

21 polubień

żeby wycisnąć więcej z ELM ustaw w apce tylko kilka parametrów na raz, w Torque włącz szybka komunikacja i wyłącz ładne wykresy, a najlepiej kabel USB albo BLE.

61 polubień

Tanie ELMy potrafią się grzać i wieszać, nie zostawiaj w gnieździe na stałe; szukaj klona v1.5, v2.1 często ma niższą prędkość odczytu.

50 polubień

Nie oczekuj cudów, to nie pokaże ABS czy poduszek, ale do ECU benzyny live data da radę, ważne tylko dobre połączenie i nie za dużo PIDów naraz.

84 polubienia

@dieselpiotrek dzięki wielkie, mam Androida i Samsunga, biorę Torque Pro i sprawdzę STFT/LTFT przy 2000 rpm jak pisałeś, dam znać co wyszło.

45 polubień

Jeśli masz iPhone, to zwykły BT nie zadziała, szukaj BLE typu Vgate iCar lub OBDLink MX+, wtedy live data będzie płynniejsza i stabilna.

64 polubienia

kurier mi to zgubił ostatnio, uważajcie na paczkomaty

55 polubień