Czy szampon o neutralnym pH wystarczy, gdy jeżdżę głównie po mieście

Jeżdżę głównie po mieście, myję raz w tygodniu na dwa wiadra. Czy zwykły szampon o neutralnym pH wystarczy, czy muszę kombinować z mocniejszymi chemiami?

205 polubień

W mieście neutralny szampon spokojnie da radę, co jakiś czas piana na podjeździe i tyle, ważne żebyś szybko zmywał ptasie bomby

18 polubień

Dzięki @volvo240, a zimą też wystarczy, jak sól się klei do dołu drzwi i felgi łapią pył z klocków?

38 polubień

Zimą dodaj krok wstępny: oprysk dolnych partii delikatnym odtłuszczaczem do wstępnego mycia, potem spłukanie i dopiero szampon neutralny na dwa wiadra z rękawicą z mikrofibry; felgi osobno, preparat do felg, a raz w miesiącu wosk albo powłoka w sprayu ułatwi każde mycie.

30 polubień

ja leje kropelke quick detailera do wody na koniec, lepiej się osusza i mniej zacieków, w mieście wystarcza na luzie

20 polubień

Neutralny działa, ale nie zapominaj o porządnym spłukaniu przed dotykiem, to ogranicza mikrorysy; w zimie co parę myć użyj piany o lekkiej mocy

52 polubienia

Jak masz twardą wodę, rób końcowe płukanie osmotyczną albo wiaderko zdemineralizowanej, plamy po wodzie mniej widać i nie zostają mapy.

36 polubień

po mieście najgorzej z muchami na lusterkach, biorę ciepłą wodę z szamponem i mikrofibrę, przyciskam minutę i schodzi bez szorowania

46 polubień

Jeśli chcesz sprawdzić, czy szampon domywa, zrób test białą mikrofibrą po spłukaniu i wysuszeniu: jeśli po lekkim przetarciu chwyta brud, dodaj mycie wstępne.

30 polubień

Nie przesadzaj z chemią, bo spłuczesz każdy wosk; neutralny, częste mycie i gotowe, najważniejsze czysta rękawica i dwa wiadra, nie gąbka z marketu.

43 polubienia

U mnie Bravo, miasto 90%, szampon neutralny+piana co trzecie mycie, zero problemów; felgi spryskuję żelowym do felg i tyle.

53 polubienia

ja tam nie mam czasu, szybkie mycie na myjni bezdotyk, potem w garażu szampon neutralny i suszenie, auto wygląda ok i nie rysuje się jakoś

35 polubień

Zwróć uwagę na etykietę: pH neutralne po rozcieńczeniu, nie koncentrat prosto z butli; nie lej więcej niż zaleca producent, bo pogorszysz poślizg.

32 polubienia

Jak masz warstwę ochronną, to neutralny jej nie ruszy, ale i trudnego filmu drogowego nie rozpuści; wtedy cytrus przed myciem pomaga.

57 polubień

Uważaj na słońce, neutralny też potrafi zaschnąć i zrobić zacieki, myj w cieniu i sekcjami, od góry do dołu.

58 polubień

Kupiłem kiedyś tańszy szampon, pienił jak szalony, ale poślizg kiepski, wymieniłem na lepszy neutralny i szczotki poszły w odstawkę.

28 polubień

Co do zimy, opłucz podwozie na bezdotyku, sól mniej siedzi, potem w domu szampon neutralny i suszarka do liści na osuszenie działa sztos

19 polubień

mega ważne płukanie rękawicy w wiadrze z czystą wodą, jak jedziesz po mieście dużo pyłków i syfu siada, nie wcieraj tego w lakier

53 polubienia

Płyn do naczyń odpuść, zjada wszystko z lakieru, neutralny szampon i po sprawie; jak masz czas, wosk raz na kwartał i bajka.

61 polubień

ja bym dodał ręcznik waflowy do suszenia, szybciej schodzi woda i mniej dotykania, szczególnie na ciemnym lakierze to robi różnicę

60 polubień