Hej, czy te chińskie stacje android potrafią wyssać aku na postoju? auto czasem stoi 4-5 dni, nie chcę potem kabli i rozruchu z sąsiadem
Zależy od modelu i montażu, u mnie śpi i bierze ~20 mA, zero problemów po tygodniu
dzięki @marek2003, jak sprawdzić czy śpi poprawnie, wystarczy miernik w szereg czy coś innego
Podłącz multimetr szeregowo na klemie minus, zakres 10A, zamknij auto i odczekaj 10–20 minut aż moduły zasną; prąd spoczynkowy powinien być 20–50 mA, jeśli stacja nie śpi zobaczysz 150–300 mA, wtedy sprawdź bezpiecznikiem po kolei wyciągając i patrząc kiedy spadnie
u mnie no name brał 180mA jak zostawiłem wifi i kamerę w tle, po tygodniu ledwo kręcił, pomogła aktualizacja mcu i uśpienie
Jak masz tylko stały plus pod stację, to dołóż przekaźnik sterowany ACC z zapłonu, plus po stacyjce budzi radio, a po wyjęciu kluczyka odcina zasilanie standby; wiele chińczyków bez tego nie zasypia poprawnie
Nie demonizujcie, większość aut ma inne upływy, radio to promil
ja bym kupił booster i nie martwił się wcale, tanie są teraz i małe
W wielu HU jest opcja sleep timer w MCU: 30s/2h/never, ustaw 30s, wyłącz szybkie uruchamianie, BT i Wi‑Fi w uśpieniu; sprawdź też czy CAN adapter poprawnie wysyła sygnał sleep, bo bez niego system potrafi czuwać i mielić CPU
miałem joying, spał na 14 mA, żadnych dram
zrobiłem test jak pisał @piotr1985, po 15 min mam 170 mA, spada do 40 mA dopiero jak ręcznie ubiję apkę kamery cofania
Sprawdź też sam akumulator, słaby aku szybciej siada od byle poboru, test obciążeniowy u elektryka za grosze
Możesz użyć cęgów DC, nie rozpinając klem, tylko pamiętaj o wytarciu offsetu; u mnie widać było skoki gdy stacja budziła modem LTE
serio, kamera cofania aktywna na postoju, po co to
Odłącz zasilanie kamery po zapłonie, zrób to na przekaźniku z żarówki cofania albo z ACC, dodatkowo włącz opcję sleep instant w ustawieniach deweloperskich jeśli masz, pomaga w tanich modelach zwłaszcza
Nie mierzcie na żarówce jak dziadek, multimetr albo cęgi, inaczej nic nie wiecie
U mnie PX6 miał bug, pomagał reset MCU spinaczem i wgranie nowszego, po tym sen 25 mA stabilnie, działa ok teraz zawsze
Zrób test overnight: naładowany aku, klemy dobrze dokręcone, wszystko pozamykane; zmierz po 30 min, potem rano przed odpaleniem, zapisz wartości, jak rośnie w nocy to coś się budzi okresowo, często winne są aktualizacje pogodynki albo Play Services
Są przekaźniki czasowe, które odcinają zasilanie po X minutach od wyjęcia kluczyka, miękko, u mnie ustawione na 60 min i spokój
miałem tak samo, winny był canbox, po wymianie pobór spadł mega mocno i koniec tematu