czy stacje android drenują akumulator na postoju

Hej, czy te chińskie stacje android potrafią wyssać aku na postoju? auto czasem stoi 4-5 dni, nie chcę potem kabli i rozruchu z sąsiadem

348 polubień

Zależy od modelu i montażu, u mnie śpi i bierze ~20 mA, zero problemów po tygodniu

65 polubień

dzięki @marek2003, jak sprawdzić czy śpi poprawnie, wystarczy miernik w szereg czy coś innego

109 polubień

Podłącz multimetr szeregowo na klemie minus, zakres 10A, zamknij auto i odczekaj 10–20 minut aż moduły zasną; prąd spoczynkowy powinien być 20–50 mA, jeśli stacja nie śpi zobaczysz 150–300 mA, wtedy sprawdź bezpiecznikiem po kolei wyciągając i patrząc kiedy spadnie

38 polubień

u mnie no name brał 180mA jak zostawiłem wifi i kamerę w tle, po tygodniu ledwo kręcił, pomogła aktualizacja mcu i uśpienie

83 polubienia

Jak masz tylko stały plus pod stację, to dołóż przekaźnik sterowany ACC z zapłonu, plus po stacyjce budzi radio, a po wyjęciu kluczyka odcina zasilanie standby; wiele chińczyków bez tego nie zasypia poprawnie

86 polubień

Nie demonizujcie, większość aut ma inne upływy, radio to promil

58 polubień

ja bym kupił booster i nie martwił się wcale, tanie są teraz i małe

42 polubienia

W wielu HU jest opcja sleep timer w MCU: 30s/2h/never, ustaw 30s, wyłącz szybkie uruchamianie, BT i Wi‑Fi w uśpieniu; sprawdź też czy CAN adapter poprawnie wysyła sygnał sleep, bo bez niego system potrafi czuwać i mielić CPU

74 polubienia

miałem joying, spał na 14 mA, żadnych dram

83 polubienia

zrobiłem test jak pisał @piotr1985, po 15 min mam 170 mA, spada do 40 mA dopiero jak ręcznie ubiję apkę kamery cofania

57 polubień

Sprawdź też sam akumulator, słaby aku szybciej siada od byle poboru, test obciążeniowy u elektryka za grosze

71 polubień

Możesz użyć cęgów DC, nie rozpinając klem, tylko pamiętaj o wytarciu offsetu; u mnie widać było skoki gdy stacja budziła modem LTE

94 polubienia

serio, kamera cofania aktywna na postoju, po co to

85 polubień

Odłącz zasilanie kamery po zapłonie, zrób to na przekaźniku z żarówki cofania albo z ACC, dodatkowo włącz opcję sleep instant w ustawieniach deweloperskich jeśli masz, pomaga w tanich modelach zwłaszcza

92 polubienia

Nie mierzcie na żarówce jak dziadek, multimetr albo cęgi, inaczej nic nie wiecie

65 polubień

U mnie PX6 miał bug, pomagał reset MCU spinaczem i wgranie nowszego, po tym sen 25 mA stabilnie, działa ok teraz zawsze

73 polubienia

Zrób test overnight: naładowany aku, klemy dobrze dokręcone, wszystko pozamykane; zmierz po 30 min, potem rano przed odpaleniem, zapisz wartości, jak rośnie w nocy to coś się budzi okresowo, często winne są aktualizacje pogodynki albo Play Services

51 polubień

Są przekaźniki czasowe, które odcinają zasilanie po X minutach od wyjęcia kluczyka, miękko, u mnie ustawione na 60 min i spokój

67 polubień

miałem tak samo, winny był canbox, po wymianie pobór spadł mega mocno i koniec tematu

53 polubienia