Szukam kompromisu: czy kamera cofania w ramce tablicy to dobry pomysł do kombi? martwi mnie sól zimą, kąt widzenia i jakość w nocy, ktoś używa?
Ramka jest ok jako kompromis, bierz przewodową AHD 720p z metalową obudową i uszczelką, unikaj Wi‑Fi. Zasilanie lepiej przez przekaźnik z lampy wstecznego, ekranowany przewód, masa do karoserii. Ustaw kąt tak, by nie łapała blasku lamp.
@mechanikadam dzięki, radio chińskie 2DIN z wejściem CAM, budżet 250, przekaźnik konieczny czy podpiąć prosto pod lampę wstecznego?
mam taką ramkę od pół roku w golfie kombi i spoko, tylko drgała na dziurach, podłożyłem gumki pod śruby i po temacie, w nocy widać ok jak lampy czyste
ramka to półśrodek, lepiej dać kamerę w klamce klapy albo nad tablicą, obraz jest wyżej i mniej brudzi, ale wiadomo trzeba wiercić i dopasować, kto nie lubi dziur ten bierze ramkę
Testowałem dwie ramki: jedna CVBS 480p, druga AHD 720p na tym samym radiu, nocą różnica ogromna, 720p mniej szumi i lepiej znosi LED. Trzeba lekko pochylić w dół, bo inaczej odbłysk z lamp psuje obraz.
@golf3tdi dzięki za patent z gumkami, @mercedesclk wiercić nie chcę, auto świeżo po lakierze, zależy mi na czymś plug&play, ramka wydaje się najmniej inwazyjna
u mnie ramka z marketu działa drugi sezon, zimą psikałem silikonem w sprayu po śrubkach, nic nie zżarło, tylko kable owiń taśmą bo potrafi woda wleźć
Miałem paskudne śnieżenie przy odpalonym silniku, winna pętla masy i alternator. Pomógł filtr LC + pierścień ferrytowy na przewodzie sygnałowym i masa do jednego punktu. Po tym obraz stabilny nawet przy włączonej nagrzewnicy.
Nie bierz Wi‑Fi, opóźnienie i potrafi gubić zasięg na biegu wstecznym, kabel to pewność i stabilny obraz.
w busie mam dwie kamery, ramka do parkowania spoko, na trasie i tak lusterka
Dla porządku krótka procedura: 1) przed montażem podepnij ramkę na krótko do aku i sprawdź obraz w dzień i w nocy; 2) zmierz opóźnienie nagrywając ekran telefonu w slow‑mo, ~100–150 ms jest ok; 3) zasilanie z lampy przez przekaźnik + dioda 1N5408, masa solidna; 4) przewód sygnału daleko od kabli zasilających; 5) ustaw kadr tak, żeby krawędź zderzaka była na 1/3 ekranu; 6) złącza zabezpiecz koszulką i smarem dielektrycznym.
no bez przesady, dziurawienie klapy tylko po to żeby mieć obraz 5 cm wyżej nie ma sensu, ramka jest wystarczająca jak ktoś nie myśli o vlogach tylko o parkowaniu
Miałem tanią ramkę z Ali, kamera była mocno z boku i obraz krzywy, wymieniłem na wersję centralną z lepszym sensorem, kąt 170°, teraz linie pomocnicze wreszcie się pokrywają z rzeczywistością.
A jak z policją, ramka z kamerą nie zasłania numerów, nikt się nie czepia na przeglądzie?
Jeśli numer i hologramy są czytelne i ramka ma homologację, to nikt się nie czepia, montuję takie w SKP i przechodzą, ważne żeby nie zasłonić obrysu tablicy.
Dzięki wszystkim, wziąłem ramkę przewodową AHD, montaż według wskazówek @mechanikadam, gumki pod śruby jak pisał @golf3tdi, zasilanie przez przekaźnik i filtr, działa super, w nocy dużo lepiej niż się spodziewałem