Czy kamera 360° dołożona po rynku ma sens

Kusi mnie kamera 360° do mojej octavii, dokładana po rynku. Ma to sens czy same problemy? Parkuję w mieście, lusterka małe, budżet 1500-2500 zł

222 polubienia

Ma sens jak zestaw porządny, nie market. Szukaj czterech kamer AHD 1080p i jednostki z kalibracją, inaczej zlepki będą się rozjeżdżać.

56 polubień

Dzięki @kamil1976, a montaż ogarnę sam czy lepiej elektryk? Boję się wiercenia zderzaków i że obraz będzie krzywy potem.

29 polubień

Zrób to u kogoś kto kalibruje, serio. Wiercą od spodu, kamerki w lusterkach na gotowych nakładkach. Potem kalibracja na macie: auto prosto, ciśnienie w kołach równe, odległości mierzone taśmą co do centymetra. Test: słupek 1 m od boku, obraz łączenia ma iść po jego krawędzi.

32 polubienia

u mnie w tiguanie dokładane 360 działa spoko, tylko w deszczu gorzej widać i raz się rozkalibrowało

47 polubień

Za te pieniądze weź CarVision Pro, ma AHD i fajny interfejs, ale montaż to 8-10h roboty jak robisz porządnie.

30 polubień

Bez maty kalibracyjnej nie rób, szkoda nerwów

57 polubień

Miałem tani chińczyk, obraz pływał przy ruszaniu, lag był koszmarny. Wymieniłem na lepszy zestaw i dopiero wtedy dało się parkować normalnie.

49 polubień

pamiętaj o zasilaniu z ACC i filtrze na kamerach, inaczej śnieży obraz przy odpalaniu

16 polubień

Robiłem test: pudło 50x50 ustawione wokół auta i sprawdzasz czy granice na widoku z góry pokrywają się z krawędziami, u mnie błąd 2-3 cm.

61 polubień

Jak już wiercą, niech zakonserwują otwory, bo zgnije.

15 polubień

Mam w focusie, kamera pod tablicą trochę zabiera światło w nocy, trzeba ustawić ekspozycję w menu, wtedy jest ok, ale szum zostaje.

63 polubienia

Montaż lusterkowych w VAG łatwy, są gotowe obudowy, gorzej z sedana tylną klapą.

54 polubienia

W A6 C7 dołożone 360 współpracuje z MMI tylko przez emulator, licz się z utratą jednej linii LVDS i ewentualnym konfliktem z kamerą cofania fabryczną.

30 polubień

po co ci 360 jak masz czujniki, ja bym nie ciął zderzaków

53 polubienia

Ja wolę jedną dobrą kamerę z szerokim kątem i czujniki ultradźwiękowe, mniej kabli, mniej problemów, a efekt do parkowania podobny.

64 polubienia

W mieście 360 pomaga przy wyjazdach z ciasnych bram, serio robi robotę.

5 polubień

U mnie zestaw Joying + kamery AHD, sterowanie po CAN, włącza się poniżej 20 km/h przy kierunku, fajna sprawa na skrzyżowaniach, ale montaż upierdliwy.

40 polubień

Tylko nie bierz z Aliexpress za 300, będzie piksel, brak HDR, w nocy mydło.

49 polubień

mam od roku, zero problemów, ważne żeby masa była pewna i kable w peszlach

33 polubienia