Czy da się wyczuć degradację po spadku mocy ładowania

Od paru tygodni mój EV ładuje się słabiej na tej samej szybkiej ładowarce, kiedyś widziałem 120 kW, teraz często 80–90 kW przy ~20–60% SoC i 15°C. Czy to już degradacja baterii, czy coś z ładowarką? Da się to wyczuć?

120 polubień

Najpierw sprawdź, czy słupek nie dzieli mocy z drugim kablem i czy kabel nie jest rozgrzany. Degradacja bardziej czuć w zasięgu niż w kW. Zrób test na innej stacji.

4 polubienia

Dzięki @focusiarz, słupek był wolny, zero aut obok. 10–60% kiedyś 32 min, teraz 45 min. Auto było rozgrzane po trasie. Spróbuję jutro inny HPC.

27 polubień

jeśli chcesz to sprawdzić rzetelnie, zrób powtarzalny test: ta sama ładowarka, ten sam zakres 10–60%, rozgrzana bateria, podobna pogoda. Zaloguj OBD (np. Car Scanner) i zapisz temperaturę baterii, prąd, napięcie. Porównaj wykres kW względem SoC. Zmierz też kWh dodane i czas. Duże spadki przy tej samej temperaturze częściej oznaczają ładowarkę albo nową krzywą po aktualizacji niż czystą degradację.

24 polubienia

Sprawdź, czy nie było ostatnio aktualizacji oprogramowania auta. W kilku modelach producent obniżył szczyty ładowania dla ochrony baterii, kosztem dłuższych postojów. W release notes bywa to między wierszami.

20 polubień

czasem chłodzenie kabla nie wyrabia i sterownik tnie kW

32 polubienia

Na Ionity często trafiam na szafę współdzieloną, drugi słupek zajęty i z moich 150 kW robi się 80–90. Na Alpitronic HiPower bywa lepiej. Sprawdź naklejki A/B na module, weź samotny słupek.

33 polubienia

Zrób porównanie 10→80% na tej samej stacji i policz kWh oraz czas. Degradacja 5–10% po paru latach to normalne, ale spadek mocy o połowę zwykle nie z baterii.

8 polubień

To raczej nie degradacja, tylko warunki i algorytmy ładowania w danym dniu

36 polubień

Wzrost oporu baterii z czasem jest, ale niewielki; bardziej ogranicza Cię temperatura i stan naładowania. Najlepsze kW masz zwykle 10–40% SoC i ~25–35°C baterii. Włącz preconditioning nawigacją do HPC. Unikaj wjazdu z 60%+, bo wtedy krzywa od razu tnie

38 polubień

u mnie tesla też czasem spada, tak po prostu

20 polubień

Sprawdź na słupku tabliczkę: bywa 150 kW na szafę i dwa wyjścia A/B. Jak oba zajęte, masz pół. Wybierz inny cabinet albo poczekaj, aż ktoś odjedzie.

34 polubienia

miałem tak po aktualce bms, wróciło po jednym cyklu 100→10→100 i resetach info

1 polubienie

Sprawdź też ciśnienie w oponach, zimno robi swoje i zasięg siada

39 polubień

W mojej Konie 39 kWh zimą widzę 25–35 kW, latem 60–70 kW przy 20–50% SoC, jak bateria ma ~35°C. Różnica ogromna, a degradacja mała.

8 polubień

Prosty test bez aplikacji: stoper w telefonie i zapisuj ile minut trwa 10→60% na tej samej stacji, w podobnej pogodzie. Jeśli czas rośnie, a warunki identyczne, wtedy może być starzenie, inaczej winna infrastruktura.

1 polubienie

Nie demonizujcie kabla, w 90% to słupki przydławione softem operatora albo dzielą moc

40 polubień

Update: dziś na innym HPC i z preconditioning wróciło ~110 kW, 10–60% 34 min. @grzegorz2000 spróbuję logów OBD w weekend, @focusiarz wygląda, że słupek jednak był słaby. Dzięki wszystkim!

8 polubień

Zerknij jeszcze, czy wentylatory/chłodnica baterii startują przy ładowaniu DC. Jak nie słychać pracy chłodzenia w upał, serwis sprawdzi pompę i czujniki temperatury.

19 polubień

Degradację najłatwiej ocenić po pojemności: ile kWh wejdzie 10→80% przy tej samej temperaturze. Jeśli rok do roku ubyło ~10% lub więcej, to znak. Spadki mocy chwilowe częściej wynikają z warunków lub stacji.

13 polubień