Od paru tygodni mój EV ładuje się słabiej na tej samej szybkiej ładowarce, kiedyś widziałem 120 kW, teraz często 80–90 kW przy ~20–60% SoC i 15°C. Czy to już degradacja baterii, czy coś z ładowarką? Da się to wyczuć?
Najpierw sprawdź, czy słupek nie dzieli mocy z drugim kablem i czy kabel nie jest rozgrzany. Degradacja bardziej czuć w zasięgu niż w kW. Zrób test na innej stacji.
Dzięki @focusiarz, słupek był wolny, zero aut obok. 10–60% kiedyś 32 min, teraz 45 min. Auto było rozgrzane po trasie. Spróbuję jutro inny HPC.
jeśli chcesz to sprawdzić rzetelnie, zrób powtarzalny test: ta sama ładowarka, ten sam zakres 10–60%, rozgrzana bateria, podobna pogoda. Zaloguj OBD (np. Car Scanner) i zapisz temperaturę baterii, prąd, napięcie. Porównaj wykres kW względem SoC. Zmierz też kWh dodane i czas. Duże spadki przy tej samej temperaturze częściej oznaczają ładowarkę albo nową krzywą po aktualizacji niż czystą degradację.
Sprawdź, czy nie było ostatnio aktualizacji oprogramowania auta. W kilku modelach producent obniżył szczyty ładowania dla ochrony baterii, kosztem dłuższych postojów. W release notes bywa to między wierszami.
czasem chłodzenie kabla nie wyrabia i sterownik tnie kW
Na Ionity często trafiam na szafę współdzieloną, drugi słupek zajęty i z moich 150 kW robi się 80–90. Na Alpitronic HiPower bywa lepiej. Sprawdź naklejki A/B na module, weź samotny słupek.
Zrób porównanie 10→80% na tej samej stacji i policz kWh oraz czas. Degradacja 5–10% po paru latach to normalne, ale spadek mocy o połowę zwykle nie z baterii.
To raczej nie degradacja, tylko warunki i algorytmy ładowania w danym dniu
Wzrost oporu baterii z czasem jest, ale niewielki; bardziej ogranicza Cię temperatura i stan naładowania. Najlepsze kW masz zwykle 10–40% SoC i ~25–35°C baterii. Włącz preconditioning nawigacją do HPC. Unikaj wjazdu z 60%+, bo wtedy krzywa od razu tnie
u mnie tesla też czasem spada, tak po prostu
Sprawdź na słupku tabliczkę: bywa 150 kW na szafę i dwa wyjścia A/B. Jak oba zajęte, masz pół. Wybierz inny cabinet albo poczekaj, aż ktoś odjedzie.
miałem tak po aktualce bms, wróciło po jednym cyklu 100→10→100 i resetach info
Sprawdź też ciśnienie w oponach, zimno robi swoje i zasięg siada
W mojej Konie 39 kWh zimą widzę 25–35 kW, latem 60–70 kW przy 20–50% SoC, jak bateria ma ~35°C. Różnica ogromna, a degradacja mała.
Prosty test bez aplikacji: stoper w telefonie i zapisuj ile minut trwa 10→60% na tej samej stacji, w podobnej pogodzie. Jeśli czas rośnie, a warunki identyczne, wtedy może być starzenie, inaczej winna infrastruktura.
Nie demonizujcie kabla, w 90% to słupki przydławione softem operatora albo dzielą moc
Update: dziś na innym HPC i z preconditioning wróciło ~110 kW, 10–60% 34 min. @grzegorz2000 spróbuję logów OBD w weekend, @focusiarz wygląda, że słupek jednak był słaby. Dzięki wszystkim!
Zerknij jeszcze, czy wentylatory/chłodnica baterii startują przy ładowaniu DC. Jak nie słychać pracy chłodzenia w upał, serwis sprawdzi pompę i czujniki temperatury.
Degradację najłatwiej ocenić po pojemności: ile kWh wejdzie 10→80% przy tej samej temperaturze. Jeśli rok do roku ubyło ~10% lub więcej, to znak. Spadki mocy chwilowe częściej wynikają z warunków lub stacji.