Hej, da się odpalić Android Auto albo CarPlay na postoju bez zapłonu? Mazda 3 z przyciskiem start, chciałbym posiedzieć ze Spotify bez odpalania.
Naciśnij START bez sprzęgła/hamulca, wchodzi ACC i radio działa, AA raczej nie.
@golfik2000 ACC mam, radio gra, ale AA nie łapie, jest jakiś trik?
W Mazda 3 BM/BK MZD rusza AA dopiero w IGN ON, sama pozycja ACC nie budzi magistrali USB, więc bez zapłonu fabrycznie nie; testowane dziś, ACC: radio OK, AA nie, po drugim naciśnięciu START (bez pedałów) AA startuje od razu. Jeśli chcesz bez zapłonu, zostaje obejście: podaj +12V na linię ACC radia z osobnego zasilania przez bezpiecznik 3A i włącznik, wtedy jednostka wstanie i AA działa, pobór ~0,7–1,0 A z ekranem na 50%, po 30 min spadek napięcia z 12,6 do 12,4 V. Uwaga na gwarancję i rozładowanie.
U mnie w Octavii AA działa w samym ACC, więc to chyba kwestia producenta, VAG daje zasilanie na USB, Mazda pewnie tnie to z oszczędności.
po co to komu, rozładować akumulator tylko
Spróbuj przytrzymać START około 10 sekund bez pedałów, w niektórych Mazdach wchodzi tryb serwisowy audio i ekran się budzi mimo OFF, wtedy AA potrafi ruszyć, ale po paru minutach potrafi się uśpić, zależy od softu.
Zmierzyłem pobór na Mazdzie 6 2015: ACC z ekranem i AA to ok. 0,9 A, same radio ~0,4 A; po godzinie napięcie spadło do 12,2 V, auto odpaliło, ale nie ryzykowałbym długich posiadówek bez doładowania.
@tdijanek dzięki za pomiar i tipy, nie chcę grzebać w instalacji, może dongiel bezprzewodowy coś da? @hondacivic ile trzymałeś ekran jasność, 50% tak jak pisałeś?
ja bym nie kombinował, kup powerbank i ekran AA na szybę, prościej.
W Fordach/Mazdach da się w Forscanie zwiększyć czas RAP (zasilanie akcesoriów po OFF), wtedy HU nie gaśnie od razu i AA zdąży wstać, ale dalej wymaga IGN ON; ja ustawiłem 30 min, działa spoko, uważaj na aku zimą.
w polonezie kabel na krótko i grało cały dzień
AA/CP startują po enumeracji USB i zmianie stanu zapłonu na magistrali CAN, ACC w Mazdzie nie podaje tego sygnału, dlatego telefon czeka; jedyne legalne obejście bez cięcia to zewnętrzny wyświetlacz AA z własnym zasilaniem albo czekać na update, mało realne.
@bartlomiej1980 brzmi sensownie, chyba pójdę w zewnętrzny ekran, dzięki za rozjaśnienie serdeczne.
Jeśli chcesz plug&play, weź Carpuride lub Teyes z bezprzewodowym AA/CP, zasilisz z powerbanku 12V albo przetwornicy USB-PD, zero ingerencji w auto.
Podsumowując: fabrycznie bez zapłonu AA/CP na ekranie auta nie ruszy, bo nie ma sygnału IGN; najbezpieczniej ACC albo osobny ekran, ewentualnie własny obwód ACC z bezpiecznikiem i włącznikiem, ale to już mod i ryzyko utraty gwarancji.