CarPlay w starszym aucie: stacja 2DIN czy moduł OEM

Mam starsze auto 2008, chcę dorzucić CarPlay i waham się między stacją 2DIN a modułem pod fabryczne radio, zależy mi na sterowaniu z kierownicy, mikrofonie i kamerze, co polecacie i jak z montażem?

324 polubienia

Bierz porządną 2DIN z bezprzewodowym CarPlay, startuje około 8 s, działa stabilnie, sterowanie przez adapter CAN, do fabryki tylko jeśli kochasz OEM i masz budżet.

71 polubień

dzięki @rajdowymarcin, jakie modele w rozsądnej cenie, nie chcę cyrków z BT, sterowanie z kierownicy must have, budżet 1500–2500, da się to ogarnąć plug and play?

30 polubień

Robiłem to setki razy: jeśli nie zależy Ci na wyglądzie fabryki, bierz markową 2DIN (Kenwood DMX, Alpine iLX), dołącz interfejs CAN do przycisków, ramkę i adapter anteny z zasilaniem phantom; czas startu 6–10 s, opóźnienie dotyku ~80 ms, mikrofon zewnętrzny pod podsufitkę przy lusterku, kabel ekranowany, pętla masy out eliminowana izolatorem; w OEM bywa trudniej, potrzebny emulator CAN/MOST, kodowanie, czasem światłowód, kamera cofania musi dostać zasilanie z ACC a nie z lampy wstecznego bo sypie zakłócenia, testuj głośność A/B na tych samych plikach FLAC, equalizer zero, różnice to głównie DSP; Carlinkit działa, ale dongle potrafią zrywać Wi‑Fi w autach z kiepskim uziemieniem

77 polubień

U mnie w Passacie B6 zostawiłem RNS510 i dołożyłem moduł CarPlay, integracja super, czujniki parkowania, MFA, wszystko działa, ale koszt wysoki i trochę kodowania.

57 polubień

RNS510 działa, ale wstaje wieki, 2DIN startuje szybciej i CarPlay jest płynniejszy, fabryka tylko dla purystów.

48 polubień

@mechanikadam co z tanimi modułami z Ali, typu carlinkit box pod AUX, iPhone 12, przewodowo lepiej niż bezprzewodowo, czy szkoda zachodu i brać Kenwooda?

87 polubień

Jeżdżę na Joying UIS7862, 6/128, zimny start ~20 s, po nocy ok, ciepły 2 s, SWC przez CAN box, dźwięk spoko z wbudowanym DSP.

34 polubienia

chińczyki potrafią gubić wifi i tną mapy, jak nie trafisz modelu to będzie płacz i zwroty

89 polubień

Zrób prosty test opóźnień: klik w Mapach i patrz po ilu ms rusza animacja, porównaj na OEM module i 2DIN, różnica bywa spora.

83 polubienia

bierz 2DIN i nie kombinuj, OEM to kasa i nerwy

63 polubienia

W203, fabryczne NTG2, dołożyłem moduł CarPlay na MOST, przyciski z kierownicy działają, największy problem był szum na mikrofonie, pomogła pianka i ekranowanie przewodów.

49 polubień

Szczerze, większy efekt dał mi sub i lepsze głośniki, CarPlay to wygoda, ale brzmienia nie naprawi.

56 polubień

w polonezie to bym wsadził 1DIN z wysuwanym ekranem, ale te mechanizmy padają, uważaj żeby nie trzaskał na dziurach

72 polubienia

@leslaw1978 robiłeś kodowanie sam VCDS, czy ktoś Ci to ogarnął, i jaki emulator CAN brałeś, Kufatec, czy coś tańszego też daje radę?

64 polubienia

Sprawdź pobór prądu z donglem wpiętym na stałe, te pudełka czasem ciągną 20–40 mA, po tygodniu postoju aku siada, daj zasilanie po ACC.

95 polubień

Kenwood DMX8020 vs Pioneer SPH-DA360, Kenwood lepszy dotyk i DSP, Pioneer trochę ładniejszy interfejs, oba CarPlay stabilny.

59 polubień

chińskie mają często lag przy pinch to zoom i odbicia na szkle, ratuje folia matowa i wyłączenie animacji w ustawieniach programisty.

82 polubienia

u mnie carlinkit śmiga, żadnych zwiech, ważne aktualizacje i dobry kabel

40 polubień

Przed zakupem zrób trzy testy w swoim aucie: 1) jakość rozmów przy 120 km/h, nagraj rozmowę i sprawdź czy druga strona Cię rozumie, mikrofon umieść przy lampce sufitowej; 2) nawigacja, wymuś objazd i licz czas przeliczenia trasy, porównaj 2DIN vs moduł; 3) radio FM, zrób pomiar czułości na tej samej trasie, bez zasilania anteny phantom radio traci zasięg, adapter z separatorem obowiązkowy

77 polubień