BMS: czego nie robić, żeby nie głupiał

Cześć, co robić żeby BMS nie głupiał w EV, a czego unikać? Mam używaną hybrydę plug-in, raz pokazuje 60% a po postoju 30%, czasem wariuje z zasięgiem, proszę o ludzkie porady

114 polubień

Najprościej: nie trzymaj auta długo na 100%, nie zjeżdżaj do 0%, nie odpinaj aku 12V bez potrzeby, unikaj szybkiego ładowania na gorąco, zostawiaj około 50–60% gdy stoi dłużej

19 polubień

dzięki @passatfan, raz odłączyłem klemę przez noc, bo radio żarło, i po tym BMS zaczął świrować, czy kalibracja pełne 100 do 5% coś mu ułoży?

24 polubienia

Po odpięciu 12V BMS gubi odczyt stanu, lepiej unikać takich resetów. Zrób delikatną kalibrację: naładuj do 100%, zostaw auto podpięte 2–3h żeby się zbalansowały cele, potem zjedź spokojnie do 10–15% bez katowania. Nie do zera. Dobrze gdy akumulator ma 15–30°C. Jeśli masz OBD, zobacz różnice między celami, powinny być małe, rzędu kilkunastu mV. Sprawdź też aku 12V, spoczynkowo ~12,6V, ładowanie ~14,2–14,6V

31 polubień

u mnie BMS świrował przez tani prostownik do 12V, nie rób

24 polubienia

Jak parkujesz na słońcu po DC ładowaniu, to go tylko dobijasz, lepiej ostygnąć i dopiero ładować do pełna raz na jakiś czas

2 polubienia

BMS nie lubi skoków, odpalanie spawarki z gniazdka gdzie jest auto podpięte to zły pomysł, potrafi zgłupieć od zakłóceń

33 polubienia

Test zasięgu rób na tych samych trasach i warunkach, bo inaczej myślisz że BMS padł, a to wiatr albo zimno robi swoje

15 polubień

Nie instaluj aplikacji które piszą w BMS bez wiedzy, wystarczy odczyt, nie baw się w podnoszenie limitów prądu ładowania bo to proszenie się o kłopoty

2 polubienia

Jak auto ma tryb transportu lub serwisowy, nie włączaj go bez potrzeby, bo potem BMS potrzebuje cyklu żeby się ogarnąć

5 polubień

u mnie pomogło trzymanie 40–80% na co dzień i raz w miesiącu 100% z postoje 2h, wcześniej pokazywał cuda

24 polubienia

Po aktualizacji softu BMS w ASO przestało mi ucinać zasięg, jak masz kampanię serwisową to zrób, nie zwlekaj

19 polubień

Nie trzymaj w garażu przy mrozie z wpiętym kablem non stop, grzanie baterii po trochu całą noc robi swoje, lepiej ładować do planu i odpiąć

21 polubień

BMS uczy się na podstawie ostatnich cykli, więc nie rób tygodni ciągłych doładowań 5% tu, 8% tam. Raz na jakiś czas jedź od ~80% do ~20% spokojnie, potem doładuj do 90–100% i pozwól mu postać pod kablem godzinę. Dla postoju dłuższego zostaw 50–60%. Unikaj ostrego reku przy 100%. Po szybkiej DC dawaj czas na schłodzenie zanim znów ładujesz

22 polubienia

Czy ktoś miał tak że po wymianie 12V zniknął zasięg i wrócił po dwóch ładowaniach, u mnie tak było w e-Golfie

32 polubienia

ok dzięki @krzysztof82, zrobię tę spokojną kalibrację i dam mu postać po 100%, mam OBD więc sprawdzę te różnice cel, dam znać co wyszło

9 polubień

Nie resetuj błędów aplikacją w ciemno, bo BMS ma swoje liczniki, jak coś mu nie gra to lepiej odczyt i diagnoza niż kasowanie

10 polubień

ja powiem tak, jak zostawiłem na 100% na urlop to potem tydzień był sajgon z procentami, teraz trzymam 60% i spokój

22 polubienia

Sprawdź też masy i klemy 12V, luźna klema potrafi robić cuda z elektroniką, nie tylko BMS

17 polubień

Przy ładowaniu domowym nie ustawiaj na 2A godzinami, elektronika potrafi spaść w taki półsen i potem źle liczy, lepiej normalne 8–10A

3 polubienia