Siema, w aplikacji SOH pokazuje 88%, a w serwisie 94%. O co chodzi i komu wierzyć przy zakupie używanego EV?
Aplikacje biorą SOH z BMS przez OBD, często z uproszczonego licznika energii, a serwis robi test po pełnym naładowaniu i rozładowaniu w kontrolnych warunkach, dlatego bywa wyżej; liczy się standaryzacja pomiaru
czyli @lukasz_malinowski apka może zaniżać jak bateria niekiedy źle skalibrowana?
W serwisie robimy trzy rzeczy: 1) reset licznika i ładowanie do 100% z balansowaniem, 2) rozładowanie stałym prądem ~0,2C do napięcia odcięcia przy 25°C i liczymy oddaną energię, 3) pomiar DCIR i delta między celami; jeśli delta <15 mV przy 0,5C i DCIR nie rośnie gwałtownie, SOH z testu jest miarodajny, apki często bazują tylko na coulombcountingu
U mnie Hyundai miał 86% w Torque, a po serwisie raport 92%, po prostu auto było jeżdżone krótkie odcinki i BMS się rozjechał, po dwóch pełnych cyklach apka pokazała 90%
ja bym patrzył na zasięg realny, te procenty to loteria
W ASO często zawyżają, bo robią zgodnie z instrukcją producenta, ale to warunki idealne, w życiu tak nie masz i wynik bywa optymistyczny
u mnie SOH skacze z zimy na lato jak głupi
Zwróć uwagę czy apka liczy z napięcia czy z integratora prądu, jeśli to pierwsze, krótkie trasy i zimno totalnie mylą odczyt, najlepszy jest dłuższy przejazd od 100 do 10% bez postoju
Serwis robi kalibrację i balans, apka bierze to co BMS myśli
jak bierzesz auto, patrz w raporcie na delta cel, nie tylko SOH, jak różnice rosną powyżej 20 mV pod obciążeniem, to już nie jest zdrowo
rób dwa pełne cykle, reset BMS jak się da, potem dopiero sprawdzaj
LeafSpy, CarScanner, PHEVWatchdog pokazują różnie, bo różne modele mają inne PIDy, najlepiej używać tej polecanej dla danego auta, z porządnym donglem na BLE 4.0, tanie ELMy gubią pakiety i zaniżają
ASO zawsze broni producenta, licz sam co oddaje bateria
a ile to w ogóle kosztuje taki raport, bo mój dealer chciał 600 zł i to chyba przegięcie
Różnica bywa też z powodu temperatury, BMS koryguje pojemność do 25°C, a apka może pokazywać na żywo bez korekty, sprawdź SOH po nocowaniu w garażu i po rozgrzaniu pakietu jazdą
Jeśli kupujesz, proś o log z serwisu: przebieg, liczba DC fast, delta cel, temperatury i wykres rozładowania, wtedy łatwiej porównać z apką
mam PHEV i SOH to lipa, patrz na kWh z gniazdka
Warto zrobić jazdę testową od 100 do 20% i policzyć zużycie, wychodzi ile realnie trzyma
spaliną byś nie miał takich problemów ![]()