automat – wymiana dynamiczna czy statyczna

Cześć, temat jak w tytule: automat – wymiana dynamiczna czy statyczna? Pierwszy raz się za to biorę, przebieg 185 tys., lekkie szarpnięcia na zimno, co radzicie

210 polubień

Na start statyczna, spuść co zleci, wyczyść miskę, nowy filtr i uszczelka, pojeździj i powtórz po tygodniu, u mnie tak znikło lekkie szarpanie w Passacie

52 polubienia

Dzięki @panpassat, statyczna brzmi sensownie, ile litrów kupić do Aisina i czy poziom trzeba ustawiać przy konkretnej temperaturze z odczytem przez OBD

12 polubień

Jeśli to Aisin TF-80/81, zrób statyczną z wymianą filtra w misce i czyszczeniem magnesów, potem 2–3 podmianki, poziom ustawiaj przy 45–50°C korzystając z odczytu ATF w skanerze OBD, korek przelewowy, po każdej podmianie krótka jazda przez biegi, olej JWS 3309/AW-1 zależnie od rocznika, na końcu adaptacja

36 polubień

Dynamiczna tylko gdy skrzynia nie jest spalona, jak olej czarny i śmierdzi to ryzyko, sprawdź kolor na białym ręczniku i czy nie ma metalicznych drobinek

22 polubienia

ja robiłem dynamiczną maszyną, wlali 12 litrów, filtr najpierw, jest lepiej, zero szarpania, tylko drogo wyszło, ale i tak polecam jak skrzynia zdrowa

35 polubień

Upewnij się czy filtr jest wymienny, są modele gdzie jest w środku i nie ruszysz bez rozbierania, wtedy sens mają tylko podmiany oleju co jakiś czas

35 polubień

Trzy statyczne w odstępach 200–500 km dają efekt jak pełna wymiana, mniejsze ryzyko, każda wymiana rozcieńcza stary olej, a koszt i stres niższy

46 polubień

u mnie w avensis z aisinie wystarczyły dwie statyczne, kluczowa była prawidłowa temp przy poziomowaniu, na zimno miałem przelewanie i wariowanie biegów

39 polubień

Jak nie masz kompa, pożycz pirometr i celuj w obudowę, nie rób poziomu na oko, w tych skrzyniach to dwa milimetry robią różnicę w pracy

25 polubień

to ta dynamiczna to nie jest po prostu przepompowanie nowym olejem? jeśli tak to czemu miałaby zabić skrzynię, bo nie kumam do końca

37 polubień

Bo jak ruszysz syf z kanałów i zaworów, a filtr już ledwo zipie, to ten syf pójdzie dalej, widziałem jak po flushu zaczęło przytrzymywać biegi

40 polubień

ja bym nie cudował, jedna statyczna, pojeździć i zobaczyć co się dzieje

45 polubień

W 722.6 poziom robiłem bagnetem serwisowym przy ~80°C, jak było brązowe i śmierdziało to tylko statycznie i filtr, dynamiczną zostawiłem na potem

57 polubień

Masz dostęp do skanera? Patrz na temperaturę ATF, odkręć przelew, ma sączyć cienkim strumieniem przy zadanej temp, wtedy zakręcasz i koniec, żadnej filozofii

59 polubień

Robię w warsztacie, dynamiczną tylko w autach z historią serwisową oleju, jak klient przyjeżdża pierwszy raz po 200 tys., to statycznie i kontrola opiłków

64 polubienia

U mnie statyczne nic nie zmieniły, dopiero dynamiczna wypłukała konwerter i zawory, ale robił to fachowiec i od razu adaptacje, efekt super

35 polubień

Ile oleju brać na dwie statyczne do TF-80? 8 litrów starczy czy lepiej 10, i czy brać oryginał czy Motul/Ravenol spełniający normę

52 polubienia

Do TF-80 zwykle wychodzi około 7–9 litrów na dwie podmiany, ważna jest norma JWS 3309 lub nowsza zgodna, mieszania różnych typów bym unikał

20 polubień

nie kombinujcie, świeży olej zawsze lepszy niż stary, serio, zrób i jeździj

54 polubienia