Cześć, temat jak w tytule: automat – wymiana dynamiczna czy statyczna? Pierwszy raz się za to biorę, przebieg 185 tys., lekkie szarpnięcia na zimno, co radzicie
Na start statyczna, spuść co zleci, wyczyść miskę, nowy filtr i uszczelka, pojeździj i powtórz po tygodniu, u mnie tak znikło lekkie szarpanie w Passacie
Dzięki @panpassat, statyczna brzmi sensownie, ile litrów kupić do Aisina i czy poziom trzeba ustawiać przy konkretnej temperaturze z odczytem przez OBD
Jeśli to Aisin TF-80/81, zrób statyczną z wymianą filtra w misce i czyszczeniem magnesów, potem 2–3 podmianki, poziom ustawiaj przy 45–50°C korzystając z odczytu ATF w skanerze OBD, korek przelewowy, po każdej podmianie krótka jazda przez biegi, olej JWS 3309/AW-1 zależnie od rocznika, na końcu adaptacja
Dynamiczna tylko gdy skrzynia nie jest spalona, jak olej czarny i śmierdzi to ryzyko, sprawdź kolor na białym ręczniku i czy nie ma metalicznych drobinek
ja robiłem dynamiczną maszyną, wlali 12 litrów, filtr najpierw, jest lepiej, zero szarpania, tylko drogo wyszło, ale i tak polecam jak skrzynia zdrowa
Upewnij się czy filtr jest wymienny, są modele gdzie jest w środku i nie ruszysz bez rozbierania, wtedy sens mają tylko podmiany oleju co jakiś czas
Trzy statyczne w odstępach 200–500 km dają efekt jak pełna wymiana, mniejsze ryzyko, każda wymiana rozcieńcza stary olej, a koszt i stres niższy
u mnie w avensis z aisinie wystarczyły dwie statyczne, kluczowa była prawidłowa temp przy poziomowaniu, na zimno miałem przelewanie i wariowanie biegów
Jak nie masz kompa, pożycz pirometr i celuj w obudowę, nie rób poziomu na oko, w tych skrzyniach to dwa milimetry robią różnicę w pracy
to ta dynamiczna to nie jest po prostu przepompowanie nowym olejem? jeśli tak to czemu miałaby zabić skrzynię, bo nie kumam do końca
Bo jak ruszysz syf z kanałów i zaworów, a filtr już ledwo zipie, to ten syf pójdzie dalej, widziałem jak po flushu zaczęło przytrzymywać biegi
ja bym nie cudował, jedna statyczna, pojeździć i zobaczyć co się dzieje
W 722.6 poziom robiłem bagnetem serwisowym przy ~80°C, jak było brązowe i śmierdziało to tylko statycznie i filtr, dynamiczną zostawiłem na potem
Masz dostęp do skanera? Patrz na temperaturę ATF, odkręć przelew, ma sączyć cienkim strumieniem przy zadanej temp, wtedy zakręcasz i koniec, żadnej filozofii
Robię w warsztacie, dynamiczną tylko w autach z historią serwisową oleju, jak klient przyjeżdża pierwszy raz po 200 tys., to statycznie i kontrola opiłków
U mnie statyczne nic nie zmieniły, dopiero dynamiczna wypłukała konwerter i zawory, ale robił to fachowiec i od razu adaptacje, efekt super
Ile oleju brać na dwie statyczne do TF-80? 8 litrów starczy czy lepiej 10, i czy brać oryginał czy Motul/Ravenol spełniający normę
Do TF-80 zwykle wychodzi około 7–9 litrów na dwie podmiany, ważna jest norma JWS 3309 lub nowsza zgodna, mieszania różnych typów bym unikał
nie kombinujcie, świeży olej zawsze lepszy niż stary, serio, zrób i jeździj