aero: mały spoiler klapy – realny docisk czy styl

Mały spoiler na klapie – realny docisk czy tylko wygląd? Sedan FWD, trasy 120–160 km/h. Ktoś mierzył różnice albo robił testy porównawcze na drodze?

118 polubień

u mnie to raczej styl, przy 150+ trochę stabilniej, cudów brak tyle

33 polubienia

ok, dzięki @wiktor1999, mam sedana, zależy mi głównie na stabilności przy wyprzedzaniu TIRów

28 polubień

Jeśli chcesz sprawdzić realny efekt, zrób prosty test coastdown: ten sam odcinek, podobny wiatr, przejazdy 140→90 bez i z lotką, log z GPS i OBD (prędkość, temp powietrza), policz średnie opóźnienie i prędkość końcową; zrób też tuft test z włóczką na klapie, zobacz czy przepływ odrywa się przy krawędzi, bo mała lotka 20–30 mm często uspokaja strugę i minimalnie zmniejsza unos tylu, co czuć w bocznym wietrze

36 polubień

Miałem mały lip na 407, przy 130–150 mniej pływał tył przy zmianie pasa, ale top speed spadł o 1–2 km/h, więc coś tam robi

14 polubień

Bez liczb to placebo, w sedanie seryjna bryła i tak robi robotę

33 polubienia

Na trackdayu porównałem czasy z i bez lotki na GTI, różnice minimalne, ale telemetria pokazała mniejsze korekty kierownicą przy 140–160 i delikatnie gorsze przyspieszanie powyżej 150, czyli więcej oporu, stabilność na prostej lepsza

33 polubienia

bierz jak ci się podoba, ważne żeby dobrze siedziało

30 polubień

w kombi to lip to lipa, nie czułem nic oprócz wyglądu

6 polubień

U mnie pomogło w deszczu, mniej nerwowe auto przy koleinach i podmuchach z ciężarówek, ale docisku w sensie trzymania w zakręcie nie wyczujesz

33 polubienia

Jak już montujesz, rozważ mały gurney 8–10 mm doklejony na końcu lotki, banalny do zrobienia z krawędzi taśmy PCV, w prostych testach z włóczką potrafi wyraźniej trzymać strugę na klapie

4 polubienia

w E34 fabryczna lotka robi robotę, na A9 przy 180 auto mniej pływało wyraźnie

11 polubień

uważaj na chinolskie, klej puścił latem, lotka odfruneła mi na S8 eh

34 polubienia

Klej tylko 3M VHB 5952 albo 4941, odtłuść IPA, podgrzej taśmę i klapę do ~25°C, dociśnij taśmą malarską 24h, unikniesz odpadnięcia i stuków, śruby tylko jeśli producent przewidział

24 polubienia

w passacie lepiej działa pełny kanciasty spojler, lipka to biżuteria

29 polubień

a legalnie? diagnosta się nie czepia jak wystaje poza obrys klapy w ogóle

24 polubienia

Nie licz na wagę albo hamownię podwoziową, tego nie złapiesz, zrób powtarzalne przejazdy i patrz na prędkość na końcu odcinka przy stałym gazie, to pokaże opór i stabilność

8 polubień

W204 AMG lip, szybkie S-kę przy 160 robił pewniej, różnica subtelna ale była

36 polubień

po montazu spalanie +0,2l, może wiatr był, ale tak wyszło

37 polubień

Z A4 B7 lipem miałem -1 km/h Vmax i mniej korekt ESP w logach, testuj A/B jednego dnia, zwracaj uwagę na wiatr i ciśnienie

39 polubień